“Pero Ćamila Sijarića” Zuvdiji Hodžiću

Žiri za književnu nagradu “Pero Ćamila Sijarića” u sastavu Husein Bašić (predsjednik), Faruk Dizdarević i Hadžem Hajdarević, koja se, u okviru književne manifestacije Sandžački književni susreti, dodjeljuje istaknutom i ostvarenom književniku, koji je rođen u Sandžaku ili je porijeklom vezan za Sandžak, koji je u svome književnom djelu neposredno afirmirao kulturno-historijske i tradicijske vrijednosti Sandžaka, na svojoj završnoj sjednici od 29. oktobra 2007. godine u Novom Pazaru odlučio je da književna nagrada “Pero Ćamila Sijarića” koju dodjeljuje Bošnjačko nacionalno vijeće pripadne istaknutom literarnom stvaraocu Zuvdiji Hodžiću.

U obrazloženju žirija za dodjelu književne nagrade “Pero Ćamila Sijarića” Zuvdiji Hodžiću između ostalog stoji: “Teško da je iko na ovim prostorima dostigao ono nesvakidašnje umijeće i magiju pripovijedanja kakvo je u svojim književnim djelima demonstrirao Ćamil Sijarić pa je iz tog razloga važno da književna nagrada koja nosi ne samo ime ovoga velikog spisateljskog maga, nego, simbolički, i pero ispod kojega su nastajale Sijarićeve vrhunske stilske šare, kako je to govorio Midhat Begić, pripadne onome književnom stvaraocu koji na univerzalnoj epskoj matrici Sandžaka, Balkana, ovoga vrtložnog dijela svijeta utisne vlastiti narativni obrazac, vlastiti lirski šarm, autorski pečat koji traje i utiče, misao što osvjetljava i proširuje postojeće spoznajne horizonte. Upravo književno djelo Zuvdije Hodžića, kao malo čije djelo na ovim prostorima, zaslužuje da bude ovjenčano Nagradom „Pero Ćamila Sijarića“.

Zuvdija Hodžić, pripovjedač, romanopisac, pjesnik, ali i slikar, istraživač nacionalne baštine, urednik, rođen je u Gusinju 1944. godine. Među značajnija književna djela ubrajaju se: Na prvom koraku, pjesme (Titograd, 1970.), Gluva zvona, pripovijetke (Titograd, 1973.), Gusinjska godina, roman (Titograd, 1976.), Davidova zvijezda, roman (Podgorica, 1993.). Davidova zvijezda je ocijenjena kao jedan od najbriljantnijih romanesknih ostvarenja na južnoslavenskom jezičkom prostoru.

Književna nagrada “Pero Ćamila Sijarića”, laureatu Zuvdiji Hodžiću, biće uručena 24. novembra u okviru drugih Sandžačkih književnih susreta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.