MLADI SU SVIJETLA BUDUĆNOST SANDŽAKA

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću danas je održana redovna konferencija za medije na kojoj je predsjednik Vijeća dr. Sulejman Ugljanin govorio o položaju mladih Bošnjaka u Sandžaku.

Mladi Bošnjaci danas u Sandžaku i Srbiji žive u neizvjesnosti jer im je onemogućeno  ostvarenje osnovnih ustavom garantovanih prava, kulture, obrazovanja, ekonomije, sigurnosti i politike.

Državni organi i dalje šalju lošu poruku Bošnjacima, grubo krše Ustav države Srbije i imaju tolerantan odnos prema zločinima koji su izvršeni i izvršavaju se nad Bošnjacima Sandžaka.

Predsjednik Vijeća je dodao da postoji nada za promjenu stanja u zajednici jer je Sandžak regija mladih ljudi, te pozvao sve nevladine organizacije, pojedince i medije da pomognu u informisanju, edukaciji i da zajedničkim aktivizmom daju nadu mladima za bolju budućnost.

„Bošnjaci su jedan stari, civilizovan, kulturan, evropski narod, koji evropski živi, evropski misli i evropski radi i koji očekuje da će Evropska unija konačno da uvaži interese Bošnjaka i da pokaže spremnost i toleranciju kako bi opstali na svome tlu, u svome Sandžaku. Bošnjaci Sandžaka su vrlo vezani za svoj bošnjački nacionalni i sandžački regionalni identitet.“ zaključio je Ugljanin.

.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.