U BNV PROMOVISANO DJELO „BIJELA PTICA“

U velikoj sali Bošnjačkog nacionalnog vijeća u četvrtak, 15. marta, održana je promocija knjige „Bijela ptica: rukopisna ostavšina Arifa Sarajlije (1861-1916)” autora dr. Fuada Baćićanina. 

Promoteri knjige bili su prof. dr. Nusret Isanović, profesor islamske filozofije te opće kulture i umjetnosti sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu  i prof. dr. Kerima Filan, šefica katedre za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta iz Sarajeva. Veče je upotpunjeno duhovnom muzikom novopazarskog ansambla “Derman”.

 „Arif Brkanić Sarajlija je bio jedan od nas. Hodio je novopazarskim sokacima i pisao poeziju na našem jeziku arapskim pismom. Najveću pažnju u svojim stihovima Arif je posvetio moralu i odgoju ljudi. Znao je Arif da će nam toga faliti“, između ostalog je u svom obraćanju rekao autor knjige Baćićanin.

“Bijela ptica” sadrži dva djela Arifa Sarajlije “Nasihat” vjerske savjete u stihu i “Mevlud” poemu o ljubavi prema poslaniku Muhammedu, s.a.w.s.

Baćićanin je ovo djelo priredio prema svim standardima nučnog rada, a jezik pisanja je prilagodio svakom čitaocu. Uvodna studija, detaljna pojašnjenja Sarajlijinih poema, rječnik turcizma i manje poznatih riječi te faksimili rukopisa su također sastavni dio ove knjige.

Štampu ove knjige finansirala je Turska razvojna agencija TIKA, a na kraju promocije autor Baćićanin je potpisivao knjigu koja je podijeljena svim prisutnima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.