20. Novembar – Dan Sandžaka

Dvadesetog novembra 1943. godine u Pljevaljima je osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS). Tada su sandžački Bošnjaci zajedno sa Srbima i Crnogorcima iz Sandžaka jasno iskazali svoju slobodarsku tradiciju i antifašističko opredjeljenje. Zbog toga je 20. novembar Bošnjačko nacionalno vijeće proglasilo za nacionalni blagdan sandžačkih bošnjaka.

Tim povodom Bošnjačko nacionalno vijeće organizuje niz kulturnih manifestacija. Svečano obilježavanja započeće u četvrtak 20. novembra posjetom delegacije Bošnjačkog nacionalnog vijeća opštini Pljevlja koja će položiti cvijeće pred spomen ploču osnivanja ZAVNOS-a i na taj način potvrditi kontinuitet antifašističkog opredeljenja sandžačkih Bošnjaka.

Istog dana u 18:00h u sali Vijeća, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin organizuje svečani prijem za građane Novog Pazara i brojne zvanice, a u 19:30h u Koncertnoj dvorani Doma kulture održat će se pozorišna predstava „Ćeif“, u izvedbi Beogradskog dramskog pozorišta, koju organizuje Ministarstvo kulture Republike Srbije kao poklon građanima Novog Pazara.

Već tradicionalna manifestacija Sandžački književni susreti SAKS 2008 otpočeće svečanim otvaranjem Trećih Sandžačkih književnih susreta na kojima će učestvovati 25 književnih stvaralaca iz Srbije, Sandžaka, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije.

Učesnici Sandžačkih književnih susreta čitalačkoj publici i ljubiteljima pisane riječi predstaviće se u dvije književne večeri, petak 19:30h u sali Bošnjačkog nacionalnog vijeća i subotu 22. novembra u 19:30h u Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović”.

U okviru ove manifestacije Bošnjačko nacionalno vijeće organizuje svečanost na kojoj će biti uručena književna nagrada “Pero Ćamila Sijarića”. Ovogodišnji laureat je uvaženi Sinan Gudžević, o čijem stvaralaštvu će govoriti književnik Marko Vešović i Jasmina Ahmetagić (subota, 11h u sali Bošnjačkog nacionalnog vijeća).

U okviru obilježavanja 20. novembra Dana Sandžaka, Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je gostovanje Dramskog studija “Orient espresso” iz Zagreba koji će u Koncertnoj dvorani Doma kulture u subotu 22.11. sa početkom u 18h izvesti pozorišnu predstavu “Mesnevija”, rađenu po stihovima Dželaludina Rumija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.