2013-ta biće Godina školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku (VIDEO)

Mi nijesmo ni Turci srpskog jezika, ni Srbi turskog zakona, mi smo Bošnjaci bosanskog jezika, bogumilsko-islamske tradicije i vjere. Godina 2013. biće godina tolerancije u Srbiji i školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku, rekao je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Esad Džudžević na novogodišnjem prijemu za novinare u Glavnom uredu vijeća u Novom Pazaru.

“Tri su događaja obilježila godinu za nama, koja ima jaku simboliku jer se navršava tačno stotinu godina od kada je Sandžak u sastavu Srbije (i Crne Gore) i to: 1. marta donijeli smo Bošnjačku rezoluciju, drugo 6. aprila donijeli smo Odluku o proglašenju svečane pjesme “Ja sin sam tvoj” za Himnu sandžačkih Bošnjaka, i treće, donijeli smo odluku o početku uvođenja nastave na bosnaskom jeziku u Sandžaku od školske 2013/14. godine.

U novoj godini polažemo stoljetni ispit pred Bogom, historijom i našim narodom. Amela Terzić nam je pokazala da upornim radom i nastojanjem možemo doseći planetarne visine, kao što ona može sa 22 godine biti druga u svijetu, reko je između ostalog Džudžević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.