21. februar – Dan školstva na bosanskome jeziku u Sandžaku

Bošnjačko nacionalno vijeće će u petak, 21. februara 2013. godine sa početkom u 19:30 sati upriličiti svečani prijem povodom  Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku. Tom prilikom predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uručit će diplome “Avdo Međedović” direktorima predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, vaspitačima, učiteljima i nastavnicima Bosanskog jezika i književnosti za uspješno sprovođenje nastave na bosanskome jeziku u školskoj 2013/14. godini. 

Bošnjačko nacionalno vijeće proglasilo je 21. februar Danom školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku, povodom i u znak sjećanja na 21. februar 2013. godine kada je u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Sandžaku počela pripremna nastava na bosanskome jeziku. Ovaj datum se inače u svijetu obilježava kao Međunarodni dan maternjeg jezika s ciljem promoviranja jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i višejezičnosti.

Pripremna nastava na bosanskome jeziku ozvaničena je 21. februara prošle godine javnim časovima iz bošnjačke historije i kulture koji su održani tog dana u 12 obrazovno-vaspitnih ustanova u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju.

Nastava na bosanskom jeziku počela je 2. septembra 2013. godine za 4.088 đaka u prvom i petom razredu osnovne i prvom srednje škole u 184 odjeljenja, u 35 obrazovnih ustanova u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.