21. februar – Međunarodni dan maternjeg jezika

Članice Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) obilježavaju međunarodni Dan maternjeg jezika – 21. februar, u cilju promovisanja jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i višejezičnosti.

Generalna skupština UNESKO proklamovala je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Prema procjenama, gotovo svakodnevno u svijetu nestane po jedan jezik, a lingvisti prognoziraju da će od oko 6.000 jezika, do kraja 21. vijeka odumrjeti više od polovine, čak i do 90 odsto.

Najviše su ugroženi jezici sa malim brojem govornika od nekoliko stotina ili desetina, kao i jezici koji pripadaju malim zajednicama koje nisu civilizovane sa stanovišta zapadnih standarda i nemaju institucije, smatraju lingvisti.

Srbija je 2006. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, a prema procjenama državnih zvaničnika, manjinskim jezicima u Srbiji ne prijeti opasnost od izumiranja, kao što je to slučaj u nekim drugim dijelovima Evrope i svijeta.

U našoj zemlji ima više od 30 nacionalnih manjina, a zakoni u oblasti obrazovanja poseban akcenat pridaju obezbjeđivanju kvaliteta obrazovanja djece pripadnika manjinskih grupa.

Lingvisti upozoravaju da je pred sve većom navalom engleskog jezika, bosanski ugrožen u mjeri u kojoj su to i drugi jezici i da opasnost prijeti čak i jezicima sa velikom tradicijom – francuskom, italijanskom, njemačkom.

Ipak, prema ocjeni stručnjaka, nije vjerovatno da ćemo doći do jednojezične civilizacije, ali treba više da radimo na podizanju jezičke kulture i pismenosti, u čemu bi, kako smatraju, škola morala da ima značajniju ulogu.

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se i u Srbiji. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, a u organizaciji Fonda “Međunarodni etno centar Babka” Kovačica, će biti organizovana Konferencija sa temom “Usmjena tradicija nacionalnih manjina kao deo nematerijalnog nasljeđa Srbije”.

Konferencija će biti održana 21. februara 2012. godine u Kovačici sa ciljem da se predstavnici i nosioci kulturnih programa nacionalnih manjina u Srbiji upoznaju sa Konvencijom o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa i kako bi pripremili svoje prijedloge za upis na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.