24 GODINE OD OTMICE U ŠTRPCIMA

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću danas je održana konferencija za novinare povodom 24 godine od otmice u Štrpcima. Na konferenciji je govorio predsjednik Vijeća, dr. Sulejman Ugljanin.

OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA UGLJANINA:

“Danas, 27. februara 2017. godine se navršava tačno 24 godine od kada je počinjen zločin otmice u Štrpcima.

Otmica u Štrpcima predstavlja jedan od najstravičnijih zločina koji je organizovao državni vrh, vojska i policija kada su iz voza broj 671 oteli 20 civila – 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu neidentifikovanu osobu, pred više od hiljadu putnika na  pruzi  Beograd – Bar.

Nedjelju dana prije toga, 18. februara 1993. godine, pripadnici Užičkog korpusa Vojske Jugoslavije granatirali su selo Kukuroviće, opština Priboj, sa ciljem da protjeraju bošnjačko stanovništvo, pritom su ubijeni civili a ostali mještani protjerani.

Tome je prethodila otmica 17 Bošnjaka, 22. oktobra 1992. godine iz radničkog autobusa u Sjeverinu, opština Priboj kojima se gubi svaki trag.

Činjenica da državni organi do danas nisu ništa učinili na rasvjetljavanju ovih zločina i kažnjavanju zločinaca  predstavlja opasnu poruku za Bošnjake u Srbiji.

Sve ovo je prethodilo zločinu genocida nad Bošnjacima u Srebrenici što predstavlja jedinstven projekat pokušaja istrebljenja bošnjačkog naroda.

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva državne organe da rasvijetle ove zločine i počinioce kazne.

U tom smislu, Bošnjačko nacionalno vijeće kao najviše legitimno predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji podržava zahtjev Bosne i Hercegovine za reviziju tužbe protiv Srbije, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i poziva državne organe Republike Srbije da iskoriste zahtjev Bosne i Hercegovine za reviziju presude te rasvijetle zločine i razotkriju zločince i na taj načn obezbjede satisfakciju bošnjačkim žrtvama i zadovolje pravdu. Na taj način državni organi Srbije mogu da skinu teret odgovornosti sa svih budućih generacija srpskog naroda za zločine nad Bošnjacima koji su počinjeni u njihovo ime.

Ovo je najbolji način za vraćanje povjerenja Bošnjaka u državne organe Srbije, za vraćanje međunacionalnog povjerenja između Srba i Bošnjaka i uspostavljanja pravednog i trajnog mira na Balkanu.

Očekujemo da Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i sve njene članice podrže ovaj stav i omoguće uspostavljanje pravednog mira na Balkanu.“

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.