25 GODINA OD ODRŽAVANJA PRVOG BOŠNJAČKOG SABORA

Centralna svečanost povodom obilježavanja 25 godina od održavanja Prvog bošnjačkog sabora održana je sinoć u Novom Pazaru u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Na Bošnjačkom saboru 27. i 28. septembra 1993. godine Bošnjaci su vratili svoje ime, ime svog jezika i definirali politike koje će sačuvati cjelovitost Bosne i Hercegovine i omogućiti postizanje mira.
“Najveći uspjeh Sabora je, da bez obzira na različita mišljenja, nakon rasprave, sabornici su izašli sa jedinstvenim stavom. Nije bilo divergentnih mišljenja, bio je zauzet jedinstven stav o stanju u Bosni i Hercegovini, o budućnosti Bosne i Hercegovine i odluka o usvajanju deklaracije o bošnjaštvu, tj. o povratku bošnjačkog nacionalnog imena ” – istakao je Avdo Hebib, član Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, koji bio jedan od članova organizacionog odbora Prvog bošnjačkog sabora, a tada je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine i bio blizak saradnik rahmetli predsjednika Predsjedništva RBIH Alije Izetbegovića.
Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Sulejman Ugljanin je istakao da je Bošnjačkom nacionalnom vijeću i Bošnjacima Sandžaka učinjena izuzetna čast kada im je povjereno da se centralna proslava obilježavanja 25 godina od Prvog bošnjačkog sabora održi upravo u Novom Pazaru.
“Bošnjaci u Sandžaku i Bošnjaci u Bosni i Hercegovini su autohtoni narod i dio su jedinstvenog bošnjačkog nacionalnog korpusa. Dobro organizirani, civilizovani, privrženi jedni drugima uspjeli smo da preživimo „džehenem” tog vremena. Održavanjem Sabora pokazali smo kao moderan politički narod opredijeljeni da opstanemo i da stupimo na svjetsku pozornicu kao politički suveren, kulturološki poseban te prije svega državotvoran narod.“ – kazao je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Sulejman Ugljanin.
Tokom centralne svečanosti je prikazan film TV Sarajevo o Prvom bošnjačkom saboru i pročitane poruke Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.
Skupu su uz ambasadora Republike Turske u Beogradu Tanju Bilgiç, direktora organizacija, TIKA i Junus Emre, zvaničnika iz Sandžaka i gostiju iz sandžačkih općina, prisustvovale delegacije organizacija i institucija iz zemalja regije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore i Makedonije.

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.