AKADEMIJA SJEĆANJA NA PROFESORA HILMIJU ĆATOVIĆA

Bošnjačko nacionalno vijeće je jučer u Novom Pazaru organizovalo akademiju sjećanja koja je bila posvećena prof. Hilmiji Ćatoviću.

Na akademiji su govorili univerzitetski profesor, dr. Redžep Škrijelj, akademski slikar Tomislav Trifić i javni i kulturni radnik iz BiH, Ismet Dedeić.

Moderator Hasna Ziljkić je prisutnima pročitala pismo Šerba Rastodera, sandžačkog historičara koji nije mogao prisustvovati akademiji.

Skupu je prisustvovala porodica a.r. Hilmije Ćatovića, vijećnici i saradnici BNV, javni i kulturni radnici iz Sandžaka, te veliki broj građana.

Akademski slikar i profesor Hilmija Ćatović umro je 8. marta u 84. godini života u Novom Pazaru. Hilmija Ćatović je bio jedan od najistaknutijih bošnjačkih umjetnika, a njegovi radovi su cijenjeni diljem prostora bivše Jugoslavije. Njegova djela i dan danas krase svečane sale velikog broja institucija i izložbene prostore domaćih i stranih muzeja. Bošnjačko nacionalno vijeće je 2011. godine Ćatoviću dodijelilo nacionalnu nagradu “Dukat Isa bega Ishakovića” koja se dodjeljuje za oblast ukupnog kulturnog stvaralaštva i za doprinos u očuvanju kulturne baštine sandžačkih Bošnjaka.

Na prijedlog Bošnjačkog nacionalnog vijeća, 2012. godine, Vlada Republike Srbije, dodijelila je nacionalnu penziju slikaru Hilmiji Ćatoviću kao priznanje za vrhunski doprinos kulturi sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji. Profesor Ćatović je do sada prvi i jedini bošnjački kulturni stvaralac koji je dobitnik ovog najvišeg priznanja u Republici Srbiji.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *