Akademiku Feridu Muhiću dodijeljena Zlatna plaketa Bošnjačkog nacionalnog vijeća (FOTO+VIDEO)

Povodom Dana bošnjačke nacionalne zastave 11. maja 2014. godine održan je tradicionalni prijem i podizanje zastave na jarbol ispred Glavnog ureda Vijeća u Novom Pazaru, a akademiku Feridu Muhiću dodijeljena je Zlatna plaketa Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević ocijenio je da “u Srbiji postoji konstantno višedecenijsko osporavanje prava Bošnjacima na njihov nacionalni, kulturni i etnički identitet”.

Džudžević je povodom 11. maja, Dana bošnjačke zastave, rekao da BNV “zahtijeva puno priznanje bošnjačkog nacionalnog identiteta i mogućnost korištenja individualnih ljudskih i manjinskih prava Bošnjaka u Srbiji”.

On je pozvao nadležne državne organe na usaglašavanje nacionalnog sastava zaposlenih u policiji, sudstvu, tužiteljstvu i drugim javnim službama u sandžačkim općinama.

“U cilju ublažavanja višedecenijske nerazvijenosti područja Sandžaka i postizanja ravnomjernog regionalnog razvoja, BNV poziva mjerodavne državne organe na intenzivniji infrastrukturni i sveukupni ekonomski razvoj i veća ulaganja na području Sandžaka”, rekao je Džudžević na prijemu povodom Dana bošnjačke zastave u Glavnom uredu BNV-a.

On je dodao da BNV podržava proces objedinjavanja islamske zajednice na prostoru Srbije i pozvao vjerske poglavare na dijalog.

Povodom Dana bošnjačke zastave u nedjelju je održan tradicionalni prijem i podizanje zastave na jarbol ispred Glavnog ureda BNV u Novom Pazaru, a akademiku Feridu Muhiću dodijeljena je Zlatna plaketa BNV-a.

(Izvor: Agencije / foto: Nedžad Smailagić)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.