VLADA DA STAVI VAN SNAGE AKCIONI PLAN KOJI NE SADRŽI ZAHTJEVE BNV

Bošnjačko nacionalno vijeće oštro se protivi odluci Vlade Republike Srbije da usvoji manjinski Akcioni plan koji u sebi ne sadrži zvanične zahtjeve i prijedloge Bošnjačkog nacionalnog vijeća i nema potreban legitimitet.

Ova odluka Vlade Republike Srbije jasan je znak da postojeća vladajuća garnitura u državi nema namjeru da se na ozbiljan način bavi rješavanjem pitanja Bošnjaka i drugih manjina u Republici Srbiji, predstavlja korak unazad kada su u pitanju evropske integracije i potpuno je suprotna načelima proklamovanih Ustavom, kao što su vladavine prava, pravne sigurnosti i ravnopravnost manjina.

Bošnjačko nacionalno vijeće zahtjeva od Vlade Republike Srbije da stavi van snage akt kojim se usvaja manjinski Akcioni plan u okviru pregovaračkog poglavlja 23 – Pravosuđe i osnovna prava.

Bošnjačko nacionalno vijeće zahtjeva od Vlade Republike Srbije da obaveže Radnu grupu da u manjinski Akcioni plan uvrsti prijedloge Bošnjačkog nacionalnog vijeća i drugih vijeća nacionalnih manjina.

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva sve organe i predstavnike Evropske unije da prije otvaranja pregovora sa Republikom Srbijom o poglavlju 23 obavežu Vladu Republike Srbije da u manjinski Akcioni plan uvrste prijedloge Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Bošnjačko nacionalno vijeće će ovim povodom takođe realizovati i ranije donešene odluke koje se tiču daljeg postupanja Vijeća i njegovih organa u preduzimanju daljih koraka kada je u pitanju manjinski Akcioni plan i položaj Bošnjaka u Republici Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.