Ambasador Finske u posjeti Vijeću

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević primio je danas u Glavnom uredu Vijeća Peka Orpanu, ambasadora Finske.

Predsjednik Vijeća upoznao je Orpanu o radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a Ambasadora Finske je posebno zanimao proces implementacije nastave na bosanskom jeziku.

Džudžević je rekao da je nastava na bosanskom jeziku počela 2. septembra 2013. godine u 35 obrazovno-vaspitnih ustanova i da nastavu pohađa 4088 učenika u prvom i petom razredu osnovne i prvom razredu srednje škole. On je, također, istakao da ovaj proces afirmiše toleranciju, suživot i multikulturalnost u Sandžaku.

“Uvođenje nastave nije samo lingvističko pitanje, nego i kulturna, historijska, vjerska i umjetnička posebnost Bošnjaka koja se sada nalazi u udžbenicima na bosanskom jeziku”, kazao je Džudžević.

Ambasador Finske Peka Orpana dao je veliku podršku načinu na koji Bošnjačko nacionalno vijeće ostvaruje prava Bošnjaka u Republici Srbiji.

Sastanku su prisustvovali šef Glavnog ureda Vijeća Samer Jusović, koordinator za kulturu i informisanje Semir Gicić, koordinator za obrazovanje Aida Smajović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.