AMBASADORI KRALJEVINE NORVEŠKE I REPUBLIKE TURSKE POSJETILI BNV

Bošnjačko nacionalno vijeće danas su posjetili ambasadori Kraljevine Norveške, Nj. E. Sanes Bjornstad i Republike Turske Nj. E. Tanju Bilgić sa saradnicima.

Predsjednik Vijeća dr. Sulejman Ugljanin je poželio dobrodošlicu i upoznao goste sa izazovima sa kojima se susreću Bošnjaci u Srbiji, a naročito u pogledu učešća u izradi manjinskih zakona, izmjene Ustava Srbije i procesa sprovođenja Akcionog plana za manjine.

Predsjednik Vijeća je također izrazio potrebu za održavanje što hitnijeg sastanka predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća sa novoizabranim šefom Delegacije EU u Srbiji, ambasadorom Nj. E. Semom Fabricijem.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima za infrastrukturni i ekonomski razvoj Sandžaka, te finansijskoj podršci ovakvim projektima od strane Vlada Norveške i Turske.

Ambasador Norveške NJ. E. Sanes Bjornstad je naglasio da će zajednički strukturni fond Evropske unije i Kraljevine Norveške dati podršku razvojnim projektima u Sandžaku.

Nj. E. Tanju Bilgić je govoreći o ekonomskoj saradnji između Srbije i Turske naročito pomenuo aktivnosti na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, regionalnih puteva u Sandžaku i dogovorenom izvozu mesa iz Sandžaka u Tursku.

Ambasadori su naglasili da će u budućnosti zajedno raditi na poboljšanju opšte situacije u Sandžaku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.