Analiza nastave na bosanskom jeziku u osnovnim i srednjim školama u prvom mjesecu nastave

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća danas je održana press konferencija na kojoj je govorio predsjednik Vijeća Esad Džudžević. Tema konferencije bila je Analiza nastave na bosanskom jeziku u osnovnim i srednjim školama – u prvom mjesecu nastave- šta dalje?

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević, je na press konferenciji iznio generalnu ocjenu da je implementacija modela nastave na bosanskom jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Sandžaku, po ocjenama domaćih i međunarodnih organizacija, jedan od najuspješnijih projekata u posljednjih 12 godina u Republici Srbiji, u oblasti ostvarivanja manjinskih prava.

Predsjednik Džudžvić je rekao da su članovi Stalnih komisija BNV za praćenje kvaliteta nastave na bosanskom jeziku napravile analizu stanja u svim školama u Sandžaku u prvom mjesecu održavanja nastave i konstatovali sljedeće stanje:

“Na vrijeme su objavljeni svi Nastavni planovi i programi i objavljen je i odobren plan udžbenika za model nastave na bosanskom jeziku za I i V razred osnovne škole i I razred srednje škole, urađen je Pravilnik ko može da predaje u nastavi na bosanskom jeziku, nastavnici koji su izrazili želju da rade u nastavi na bosanskom jeziku dobili su odgovarajuće sertifikate o poznavanju bosanskog jezika, u skladu sa zakonom, urađena je Čitanka za bosanski jezik i književnost za prvi i peti razred osnovne škole i prvi razred srednje škole koja je učenicima dodijeljena besplatno od Bošnjačkog nacionlnog vijeća, odobreni su prijevodi udžbenika za opšeobrazovne predmete za I i V razred osnovne škole i I razred srednje škole (Vijeće je obezbijedilo besplatne udžbenike za učenike I razreda osnovne škole na bosanskom jeziku), urađeni su dodaci za grupu nacionalnih predmeta (historija, muzička i likovna kultura) i oni će ovih dana biti podijeljeni školama”, kazao je Džudžević.

Svemu ovome je prethodila pripremna nastava na bosanskom jeziku koja je trajala od 21. februara ove godine pa do kraja školske 2012/2013. godine, kao i sprovedena anketa roditelja o modelu nastave, 1. aprila 2013. godine.

Džudžević je rekao da će zadatak Stalnih komisija za praćenje kvaliteta nastave na bosanskom jeziku biti posjete, najmanje jednom mjesečno svim obrazovno-vaspitnim ustanovama i izrada izvještaja o tim posjetama. Također je obavijestio da je osnovano i registrovano Društvo za Bosanski jezik i književnost, kao strukovno udruženje koje će biti podrška podizanja kvaliteta i standarda obrazovno-vaspitnog rada na bosanskom jeziku.

Na osnovu ove analize, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća je konstatovao da se u 35 obrazovno- vaspitnih ustanova odvija nastava na bosanskom jeziku, u 184 odjeljenja, a nastavu na bosanskom jeziku pohađa 3 809 učenika.

Džudžević je rekao da će posebnu pažnju Bošnjačko nacionalno vijeće posvetiti edukaciji nastavnika na bosanskom jeziku kroz održavanje serije stručnih skupova i akreditovanih seminara zajedno sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

On je, također, dodao da je Vijeće obezbijedilo materijalnu mjesečnu podršku svim učiteljima i nastavnicima bosanskog jezika i književnosto, kao i da će Vijeće obezbijediti, od domaćih i međunarodnih donatora, besplatnu lektiru za sve uzraste.

Predsjednik Vijeća je rekao da timovi Vijeća rade na izradi Nastavnih planova i programa za drugi ciklus obrazovanja na bosanskom jeziku, kao i izrada udžbenika za II i VI razred osnovne škole i I razred srednje škole.

Džudžević je najavio skori završetak programa za jačanje multikuluralizma i tolerancije u saradnji sa Ministarstvom, prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, koji će se realizovati u svim multietničkim osnovnim i srednjim školama u Sandžaku.

Na kraju, predsjednik Vijeća je najavio da će Pravna služba Vijeća voditi postupak sudsko-pravne zaštite u svim slučajevima gdje je prekršen zakon i volja roditelja iskazana u anketi o modelu nastave.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *