Analiza upisnog procesa u obrazovno-odgojnim ustanovama u Prijepolju, Novoj Varoši i Priboju

Dana, 17. jula 2014. godine u Prijepolju je održan konsultativni sastanak predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća sa koordinatorima i saradnicima za obrazovanje na bosanskome jeziku za općine Prijepolje, Nova Varoš i Priboj, kao i roditeljima koji su izrazili želju da njihova djeca pohađaju nastavu u prvom i petom razredu osnovne škole i prvom razredu srednje škole u nastavi na bosanskome jeziku u ove tri općine na temu “Analiza upisnog procesa u obrazovno-odgojnim ustanovama u Prijepolju, Novoj Varoši i Priboju”.

Na sastanku su ispred Vijeća učestvovali  predsjednik BNV Esad Džudžević, predsjednik Izvršnog odbora Vijeća Muhedin Fijuljanin i šef Glavnog ureda Vijeća Samer Jusović, kao i koordinatori Vijeća  Meša Brničanin, Mirela Fazlić i Džemail Halilagić, saradnici u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši i roditelji koji su izrazili želju da njihova djeca pohađaju nastavu u prvom i petom razredu osnovne škole i prvom razredu srednje škole u nastavi na bosanskome jeziku u ove tri općine.

Na sastanku je analiziran dosadašnji tok upisnog procesa u obrazovno-odgojnim ustanovama u Prijepolju, Novoj Varoši i Priboju u školskoj 2014/2015. godini i razmatrani su naredni koraci u cilju implementacije nastave u ovim općinama koji će se sprovesti do 1. septembra, kada počinje školska godina.

Nakon održanog sastanka, za učesnike sastanka, upriličen je iftar.

Podsjećamo, da je dosadašnji tok anketiranja roditelja u ovom krugu uspješno sproveden, te su postignuti rezultati ocijenjeni pozitivno.

U općini Prijepolje se za nastavu na bosanskom jeziku u predškolskom pripremnom programu do sada izjasnilo 15 roditelja, u prvom razredu 57 roditelja, u petom 51 roditelj i u prvom razredu srednje škole 36 roditelja.

U općini Priboj se za nastavu na bosanskom jeziku u predškolskom pripremnom programu do sada izjasnilo 10 roditelja, u prvom razredu 21 roditelja, u petom 26 roditelj i u prvom razredu srednje škole 18 roditelja.

U općini Nova Varoš se za nastavu na bosanskom jeziku u predškolskom pripremnom programu do sada izjasnilo 32 roditelja, u prvom razredu 2 roditelja, u petom 3 roditelj i u prvom razredu srednje škole 4 roditelja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.