Anketiranje roditelja djece koja upisuju prvi i peti razred osnovne i prvi razred srednje škole

U cilju nastavka kvalitetnog ostvarivanja prava Bošnjaka na obrazovanje na svom maternjem jeziku, Bošnjačko nacionalno vijeće je i ove godine obezbijedilo anketne obrasce koji su podijeljeni direktorima osnovnih i srednjih škola u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju, na osnovu kojih će se roditelji izjasniti na kojem jeziku žele da njihova djeca pohađaju nastavu u narednoj školskoj godini. 

Zahvaljujući ovim anketnim obrascima svi roditelji učenika koji upusuju prvi razred osnovne škole će od danas, 1. aprila pa do 31. augusta 2014. godine moći da izaberu na kojem će jeziku njihovo dijete-učenik pohađati nastavu u školskoj 2014./2015. godini.

Prilikom upisa bit će anketirani roditelji djece koja upisuju prvi i peti razred osnovne i prvi razred srednje škole. Roditelji djece koji upisuju djecu u prvi razred osnovne škole dobit će anketni obrazac prilikom upisa od strane pedagoga škole. Roditelji čija se djeca upisuju u peti razred osnovne škole, anketne obrasce dobit će preko svoje djece koja trenutno pohadjaju četvrti razred osnovne škole i potom će iste popunjene obrasce vratiti pedagoškoj službi škole koju dijete pohađa. Djeca-učenici koji sada pohađaju osmi razred osnovne škole popunjene anketne obrasce će priložiti uz ostalu potrebnu dokumentaciju prilikom upisa u željenu srednju školu.

Roditelji bošnjačke nacionalnosti koji dajući saglasnost da njihovo dijete pohađa nastavu na maternjem jeziku u narednoj školskoj godini, obezbjeđuju tim činom svojem djetetu pohađanje postojećeg modela obrazovanja na bosanskome jeziku uz izučavanje bošnjačke književnosti, historije i kulture. Također, daju doprinos opstanku, očuvanju i zaštiti nacionalnog identiteta bošnjačkog naroda u Sandžaku i Srbiji.

U svrhu sprovođenja ankete o modelu obrazovanja, BNV putem promotivnog materijala – flajera i plakata poziva roditelje učenika bobošnjačke nacionalnosti da se izjasne za nastavu na bosanskome jeziku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *