Anketiranje roditelja za izbor jezika nastave u narednoj školskoj godini

Bošnjačko nacionalno vijeće u cilju ostvarivanja prava Bošnjaka na obrazovanje na svom maternjem jeziku, te realiziranja početka nastave na bosanskom jeziku od 1. septembra 2013. godine, obezbijedilo je 12.000 anketnih obrazaca koji će biti podijeljeni direktorima osnovnih i srednjih škola u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju.

Obrasci za anketiranje roditelja o modelu nastave u 53 obrazovno-vaspitne ustanove u Sandžaku biće podijeljeni od ponedeljka 1. aprila 2013. godine. Zahvaljujući ovim anketnim obrascima svi roditelji će moći da izaberu na kojem će jeziku njihovo dijete-učenik pohađati nastavu u školskoj 2013./2014. godini.

Upis djece rođene 2006./2007. godine, u prvi razred osnovnih škola u Sandžaku koji počinje u ponedeljak, 1. aprila, trajat će do 31. maja 2013. godine. Za upis djeteta u prvi razred od dokumentacije je potrebna potvrda o završenom predškolskom programu, lekarsko uvjerenje, izvod iz matične knjige rođenih i potvrda o prebivalištu roditelja ili staraoca.

Prilikom upisa bit će anketirani roditelji djece koja upisuju prvi i peti razred osnovne i prvi razred srednje škole.

Roditelji djece koji upisuju djecu u prvi razred osnovne škole dobit će anketni obrazac prilikom upisa od strane pedagoga škole.

Roditelji čija se djeca upisuju u peti razred osnovne škole, anketne obrasce dobit će preko svoje djece koja trenutno pohadjaju četvrti razred osnovne škole i potom će iste popunjene obrasce vratiti pedagoškoj službi škole koju dijete pohađa.

Djeca-učenici koji sada pohađaju osmi razred osnovne škole popunjene anketne obrasce će priložiti uz ostalu potrebnu dokumentaciju prilikom upisa u željenu srednju školu.

Na ovaj način, Bošnjačko nacionalno vijeće u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, omogućit će svim roditeljima da izaberu da li će njihovo dijete-učenik pohađati model nastave na bosanskom ili srpskom jeziku u školskoj 2013./2014. godini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.