Bajramski prijem za novinare i predstavnike civilnog sektora

Novinari i predstavnici civilnog sektora prisustvovali su danas bajramskom prijemu koji je za njih upriličio predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević u Glavnom uredu BNV.

Džudžević je zajedno sa članovima Izvršnog odbora Vijeća primio novinare i predstavnike nevladinih orgazacija, a tom prilikom se i obratio prisutnima.

On je najavio i obrazložio osnove programa rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća 2014-2020, i istakao da će  Bošnjačka lista kao nestranačko udruženje građana  učestvati na predstojećim  izborima za Nacionalne savjete nacionalnih manjina koji se očekuju do kraja 2014. godine. Bošnjačku listu će sačinjavati stručne i istaknute ličnosti u oblasti  obrazovanja, kulture, informisanja i bosanskoga jezika i pisma. Također, zaključeno je da će Bošnjačka lista zatražiti podršku  bošnjačkih političkih stranaka i nevladinih organizacija koji se bave i imaju rezultate u oblasti ostvarivanja prava Bošnjaka u Republici Srbiji.

“Prvi segment programa BNV 2014-2020 obuhvata ostvarivanje kolektivnih prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji u oblasti informisanja, kulture, obrazovanja, službene upotrebe jezika i pisma, kao i visokoga obrazovanja. Drugi segment obuhvata izgradnju Memorijalnog centra ‘Hadžet’ u Novom Pazaru. Treći segment jeste obnova džamije osnivača Novog Pazara Gazi Isa-bega. Četvrti segment je elaborat o vraćanju izvornih bošnjačkih prezimena. Peti segment jeste Regionalna autonomija Sandžaka, u skladu sa Rezolucijom Savjeta Europe od 9. aprila 2014. Godine“, obrazložio je Džudžević.

Uz prijatno druženje, prisutni su postavljali pitanja funkcionerima Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Prijemu su prisustvovali novinari Slavka Bakračević, Slađana Novosel, Zoran Maksimović, Amir Numanović, Lidija Destanović, Nedžad Smailagić i Ševala Zukorlić, kao i predstavnici nevladinog sektora, izvršni direktor NVO Urban In Sead Biberović, direktorica Kulturnog centra Damad Zibija Šarenkapić, predsjednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava Semiha Kačar, predstavnica Akademske inicijative Forum 10 Ajla Nikšić i predsjednica udruženja Zajedno Alma Junis.

BNV 2014 bajramski prijem 2

BNV 2014 bajramski prijem 3

BNV 2014 bajramski prijem 6

BNV 2014 bajramski prijem 1

BNV 2014 bajramski prijem 4

BNV 2014 bajramski prijem 5

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.