Sljedeće godine kompletna nastava na bosanskom jeziku

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, uputio je danas pismo direktorima svih osnovnih škola u sandžačkim opštinama u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi, u kojem se kaže:

“Molim Vas da, u skladu sa dosadašnjim radom, organizujete još ove školske godine nastavu bosanskog jezika sa elementima nacionalne kulture kao izbornog predmeta jer neće biti dodatnog doštampavanja udžbenika za ovu 2012/2013 školsku godinu.

Očekujem da će od sljedeće školske godine 2013/2014 će biti kompletna nastava na bosanskom jeziku implemetiranjem Modela obrazovanja za sandžačke Bošnjake u Republici Srbiji,koji podrazumijeva izučavanje bosanskog jezika i književnosti kao obavezan nastavni predmet, u skladu sa zakonom.

Poštovani, podsjećamo Vas da je Model obrazovanja za sandžačke Bošnjake u Republici Srbiji predat Ministarstvu prosvjete i nauke 11.11.2009.godine, odmah nakon usvajanja Zakona o Nacionalnim savjetima nacionalnih manjina Republike Srbije, te da je Bošnjačko nacionalno vijeće odnosno Resor za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća postupajući po preporukama Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja uradilo nastavne programe za predmet bosanski jezik, za prvi i drugi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja, kao i za srednje stručne škole i gimnaziju, nakon čega smo dobili saglasnost Nacionalnog prosvjetnog savjeta Republike Srbije, na sjednici održanoj 01.11.2011.godine na kojoj su razmatrani i usvojeni prijedlozi nastavnih programa za predmete: bosanski jezik za 1. i 5. razred osnovne škole i 1. razred srednje škole, svijet oko nas za 1. razred osnovne škole, historija za 5. razred osnovne škole i 1. razred srednje škole, likovna kultura za 1. i 5. razred osnovne škole i 1. razred srednje škole i muzička kultura za 1. i 5. razred osnovne škole i 1. razred srednje škole.

Uostalom, potvrda da će Bošnjaci u Srbiji ostvariti svoje ključno, kolektivno i identitetsko pravo, pravo na obrazovanje na svom maternjem bosanskom jeziku garantovano Ustavom i zakonima ove zemlje jeste i nedavno imenovanje, od strane Vlade Republike Srbije, Muhedina Fijuljanina, potredsjednika Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća na mjestu Državnog sekretara u Ministarstvu prosvjete i nauke Republike Srbije”, kaže se u pismu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.