BNV: Bez odlaganja ponoviti upis učenika u prvi razred u gimnazijama i srednjim stručnim školama u Sandžaku

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uputio je danas pismo ministru prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđanu Verbiću, u kome traži da se bez odlaganja ponovi postupak upisa učenika u prvi razred u svim gimnazijama i srednjim stručnim školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši.

Džudžević u pismu Verbiću navodi da je tokom upisa učenika u srednje škole za školsku 2014/15. godinu, obavljenom u prvom upisnom roku 7. i 8. jula 2014.godine, učenicima bošnjačke nacionalnosti i njihovim roditeljima, u nekim obrazovno-odgojnim ustanovama u pojedinim sandžačkim opštinama, onemogućeno, u skladu sa zakonom propisano opredeljenje o jeziku nastave, kao i na distribuiranje školama protivpravnih obrazaca o izjašnjavanju o izabranom nastavnom predmetu.

“Ponavljanje upisa neophodno je izvršiti kako bi učenici bošnjačke nacionalnosti mogli nastaviti ostvarivanje zakonom garantovanog pravo na obrazovno-vaspitni rad na bosanskom jeziku, u skladu sa zakonom”, kaže se u pismu Džudževića upućenom Verbiću.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.