BNV: Bošnjaci glasali za nacionalni identitet, stabilnost i razvoj

Povodom upravo završenih lokalnih, parlamentarnih i predsjedničkih izbora Bošnjačko nacionalno vijeće izražava zadovoljstvo što je izborni proces protekao u fer i korektnoj takmičarskoj atmosferi, bez izrazitih pobjednika i gubitnika u Sandžaku. Izborni rezultati pokazuju da je bošnjački narod iskazao političku zrelost i mudrost i da kao takvi izborni rezultati odražavaju većinsku političku volju građana Sandžaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće takođe, izražava zadovoljstvo zbog bojkota prvog kruga izbora za predsjednika Republike Srbije koji je pokazao snagu i odlučnost bošnjačkog naroda onima koji pretenduju da vode ovu zemlju u narednom periodu da će morati da uzmu u obzir tu iskazanu volju prilikom održavanja drugog kruga predsjedničkih izbora koji će se održati 20. maja.

Bošnjačko nacionalno vijeće očekuje od nosioca izbornih lista u Sandžaku da ispoštuju izbornu volju bošnjačkog naroda koji je glasao za političku stabilnost, ekonomski razvoj i puno poštovanje bošnjačkog nacionalnog identiteta i nastavak ostvarivanja svih Ustavom i zakonom garantovanih prava. Na taj način Bošnjaci su istovremeno glasali protiv govora mržnje, izazivanja podjela i svake vrste ekstremizma lijeve ili desne orijentacije.

Bošnjačko nacionalno vijeće kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Republici Srbiji očekuje od obojice kandidata za predsjednika Republike Srbije u drugom izbornom krugu da se na nedvosmislen način izjasne i pruže čvrste garancije i uvjerenje da će omogućiti ostvarivanje nacionalnih prava Bošnjaka, njihovu potpunu nacionalnu ravnopravnost sa svim narodima u ovoj zemlji kao i garanciju da će Srbija biti uređena kao moderna demokratska država svih građana i naroda koji u njoj žive.

Bošnjačko nacionalno vijeće očekuje od svih izabranih predstavnika Bošnjaka na lokalnom i državnom nivou da sprovedu i realizuju svih deset zahtjeva i stavova iz Rezolucije o položaju i ostvarivanju prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji i na taj način stvore neophodne uslove za postizanje nacionalnog konsenzusa i zajedništva svih pripadnika bošnjačkog naroda u Sandžaku i Srbiji.