BNV će pozvati na izglasavanje novog ustava

Bošnjačko nacionalno vijeće će u petak, 27.10.2006. godine, održati vanrednu sjednicu u proširenom sastavu sa predstavnicima političkih stranaka, nacionalnih institucija i udruženja koja okupljaju sandžačke Bošnjake u Republici Srbiji a koja će biti posvećena predstojećem referendumu i donošenju novog ustava.

Na sjednici će se raspravljati o izvještajima nadležnih resornih odbora i savjeta Bošnjačkog nacionalnog vijeća na kojima se raspravljalo o novom ustavu Republike Srbije i zašto Bošnjaci treba da izađu na referendum i glasaju za novi ustav.

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća obavještava javnost i građane Sandžaka da su 24. i 25. oktobra 2006.godine nepoznata lica neovlašćeno bacala letke sa simbolima Bošnjačkog nacionalnog vijeća zloupotrebljavajući ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća u kojima se poziva na bojkot referenduma za usvajanje novog ustava. Šireći ovakve dezinformacije pokušali su da gradjane Sandžaka dovedu u zabludu. Zbog toga Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća poziva nadležne organe Ministarstva unutrašnjih poslova i javnog tužilaštva da hitno pronadju i pravosudnim organima privedu počinioce ovog nedjela usmjerenog protiv interesa Bošnjaka a i protiv interesa države.

Bošnjačko nacionalno vijeće podsjeća javnost da je još prije mjesec dana preporučilo svim bošnjačkim političkim strankama da pozovu svoje članstvo i simpatizere, kao i sve građane Sandžaka i naše zemlje, da daju podršku novom ustavu Republike Srbije, jer on pruža u ovom vremenu realan i adekvatan pravni okvir za dalji razvoj nacionalnih prava Bošnjaka, kao i drugih manjinskih naroda.

Novim ustavom Bošnjačko nacionalno vijeće postaje ustavna kategorija, novim ustavom garantuje se ravnomjerni regionalni razvoj, garantuju se ljudska i manjinska prava, posebno se garantuje očuvanje nacionalnog identiteta svakog naroda kroz pravo na upotrebu maternjeg jezika, na obrazovanje i informisanje na svom jeziku i na zaštitu kulturne baštine, garantuje se manjinama učešće u državnom parlamentu, javnim službama i preduzećima, učešće u lokalnim parlamentima, kao i vraćanje imovine opštinama, zabranjuje se vjerskim zajednicama učešće u političkom životu i konačno se raskida sa Miloševićevim jednostranačkim ustavom i njegovom zaostavštinom.

Zbog svih ovih razloga, Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća će na zakazanoj sjednici Vijeća, 27.10.2006. godine, predložiti da Bošnjaci masovno izađu na referendum 28. i 29. oktobra i daju podršku novom ustavu Republike Srbije, jer će na taj način, prvi put u poslednjih stotinu godina, pored početka ostvarivanja nacionalnih prava, obezbijediti sebi i svojim potomcima nacionalni, politički i privredni razvoj, kao i integraciju pripadnika bošnjačkog nacionalnog korpusa u sve društvene i državne strukture kao ravnopravnih građana sa ustavno garantovanim bošnjačkim nacionalnim identitetom u svom regionu i u svojoj zemlji.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.