BNV čestitalo Međunarodni dan maternjeg jezika

Povodom 21.februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika, Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća čestita svim pripadnicima bošnjačkog naroda u Sandžaku i Srbiji dosadašnje rezultate u priznavanju i implementaciji u javnoj i službenoj upotrebi bosanskog jezika i pisma.

Podsjećamo da je bosanski jezik priznat ratifikacijom Zakona o Evropskoj povelji o regionalnim ili manjinskim jezicima 21. decembra 2005.godine.
Nešto prije toga, Bošnjaci su se na popisu stanovništva aprila 2002.godine izjasnili o svom nacionalnom identitetu i maternjem jeziku.

Nakon toga, Bošnjačko nacionalno vijeće je održalo prvi čas bosanskog jezila u osnovnoj školi „Ibrahim Bakić“ u Ljeskovi, opština Tutin, 20.oktobra 2004.godine, nakon punih 97 godina zabrane imena i nastave na bosanskom jeziku u državnim školama.

Za tu priliku štampani su prvi udžbenici bosanskog jezika za I (prvi) i II (drugi) razred osnovne škole i nastava je počela početkom drugog polugodišta školske 2004/05 godine u osnovnim školama u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici. Taj proces je implementiran do sada od I do VIII razreda u osnovnim školama u sandžačkim opštinama u kojim je bosanski jezik u službenoj upotrebi.

Izvršni odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća konstatuje da je u posljednje dvije godine zaustavljen proces ostvarivanja nacionalnih prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, što se manifestuje u svim oblastima koje su Ustavom, zakonom i međunarodnim standardima garantovana svim manjinskim narodima u Republici Srbiji.

Tim povodom, danas, na Međunarodni dan maternjeg jezika, Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća uputio je pisma resornim ministrima u Vladi Republike Srbije: Ministru prosvjete Žarku Obradoviću, Ministru kulture Nebojši Bradiću, minstru unutrašnih poslova Ivici Dačiću i ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milanu Markoviću, u kojim se ministrima skreće pažnja na probleme i zahtjeva da odblokiraju realizaciju projekata u svim oblastima, odnosno, resorima za koje oni imaju zakonske nadlježnosti i odgovornost.

U pismima se traži hitan prijem i sastanak delegacije Izvršnog odbora, koji u skladu sa zakonom obavlja poslove Bošnjačkog nacionalnog vijeća u tehničkom mandatu, sa resornim ministrima u Vladi Republike Srbije kako bi se na adekvatan i djelotvoran način nastavio proces ostvarivanja nacionalnih prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji.

U Novom Pazaru,                                        Sekretar
21.02.2011.godine                        Bošnjačkog nacionalnog vijeća
Alma Husić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.