BNV dalo pozitivno mišljenje na odluku o imenovanju Gradskog trga

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća na svojoj jučerašnjoj sjednici donijo je odluku o davanju pozitivnog mišljenja na odluku Skupštine grada o davanju naziva „GAZI ISA-BEG ISHAKOVIĆ“ gradskom trgu u Novom Pazaru.

Gazi Isa-beg Ishaković (oko 1414-1472. godine) osnivač je Novog Pazara i jedna je od najznamenitijih ličnosti iz bošnjačke hitorije i kulture.

Odlukom Skupštine Grada Novog Pazara da se pokrene postupak za davanje imena Gradskom trgu po osnivaču Novog Pazara Gazi Isa-begu Ishakoviću doprinosi se, promovisanju pozitivnih kulturnih i historijskih vrijednosti Novog Pazara, kao i približavanju i shvatanju nacionalnih i kulturnih vrijednosti među narodima koji žive na ovom prostoru.

Shodno ovlašćenjima propisanim zakonima, a vodeći se pravom pripadnika bošnjačke nacionalne manjine na promovisanje svojih kulturnih i historijskih vrijednosti kao i ravnopravnosti sa ostalim nacionalnim zajednicama u Republici Srbiji, Bošnjačko nacionalno vijeće dalo je pozitivno  mišljenje  na odluku da Gradski trg u Novom Pazaru ponese ime po Gazi Isa-begu Ishakovići.

Bošnjačko nacionalno vijeće će se aktivno uključiti i u postupak dobijanja saglasnosti, za naziv gradskog trga u Novom Pazaru, od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

U Novom Pazaru                                       Sekretar
07.06.2011.godine                                  Alma Husić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.