BNV i Novi Pazar potpisuju protokol o saradnji

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević i gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović potpisaće u srijedu protokol o jačanju saradnje na polju obrazovanja, informisanja, upotrebe bosanskog jezika, kao i zaštite kulturnog nasljeđa.

Džudžević je radiju Sto plus rekao da je isti protokol već potpisao sa opštinama Tutin i Sjenica.

“U dijelu tog protokola postoji obaveza da lokalne samouprave i grad Novi Pazar rade na realizaciji odredbi sadržanih u Bošnjačkoj rezoluciji. To su vrlo konkretne stvari koje se tiču suočavanja sa prošlošću, događaja iz 90. godina, pa do niza manjinskih prava”, rekao je on.

Džudžević je istakao da smatra da Bošnjaci u poslednjih 100 godina, nikada nisu imali povoljniji politički milje i ambijent.

“Sada možemo ključne stvari koje se tiču kolektivnih prava i identiteta da rješimo na zadovoljstvo nas samih, ali i države u kojoj živimo”, rekao je Džudžević.

On je dodao da će u subotu u Novom Pazaru postavljanjem table na mjestu gde je bila kuća Aćif-efendije Hadžiahmetovića nastaviti obilježavanje objekata u kojima je u poslednjih hiljadu godina živjelo i radilo 20 ličnosti iz sandžačke historije.

“Smatramo da je to naš dug prema tim ljudima. Oni su, svako na svoj način, obilježili našu hiljadugodišnju pisanu historiju, a postavljanjem tabli na njihovim kućama želimo da ih identifikujemo i da vratimo samopoštovanje Bošnjacima u Srbiji” rekao je Džudžević radiju Sto plus.

U okviru ovog programa već su postavljene table na kućama Ferhat-beg Drage u tutinskom selu Draga i Hasan-age Zvizdića u Sjenici.

(radiostoplus.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.