BNV još jednom poziva vlasti da riješe slučaj Štrpci

Povodom godišnjice otmice i likvidacije 18 Bošnjaka u Štrpcima Bošnjačko nacionalno vijeće izražava oštar protest zbog nepronalaženja i nekažnjavanja odgovornih za planiranje i izvršenje tog zločina.

Bošnjačko nacionalno vijeće još jednom poziva nadležne organe na rasvjetljavanje svih činjenica vezanih za zločin u Štrpcima, sprovođenje pravičnog sudskog postupka i kažnjavanje svih počinilaca ovog zlodjela. BNV traži od Vlade Republike Srbije podizanje dostojinih spomen-obilježja svim žrtvama otmica u Štrpcima i Sjeverinu, kao i pravičnu materijalnu naknadu njihovim porodicama.

Na 19-godišnjicu otmice i likvidacije putnika iz voza, 27. februara, BNV će održaće posebnu sjednicu Izvršnog odbora i posjetiti spomen-obilježje nastradalima u Prijepolju.

Otmicu 18 Bošnjaka i jednog Hrvata, iz voza broj 671 u željezničkoj stanici Štrpci izvršila je paravojna formacija “Osvetnici”, pod komandom Milana Lukića, koji je u Haškom tribunalu osuđen za zločine u Višegradu.

Prema optužnici, oteti putnici su vezani žicom, ubačeni u kamion i odveženi u pravcu Višegrada gde su likvidirani u garaži jedne od spaljenih seoskih kuća nedaleko od obale Drine.

Zbog učešća u ovom zločinu Viši sud u Bijelom Polju je 9. septembra 2002. godine osudio Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.