BNV najavljuje krivične prijave zbog raspirivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Esad Džudžević ne vjeruje da će spomen-ploča Aćifu Hadžiahmetoviću u centru Novog Pazara, ikada biti skinuta i najavljuje krivične prijave zbog raspirivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Džudžević, međutim, nije mogao da kaže šta će BNV uraditi ukoliko spomen ploča Hadžiahmetoviću, ipak, bude skinuta. On je na konferenciji za novinare priznao da je jutros iz novopazarske Gradske uprave dobio kopiju naloga Vlade Srbije o uklanjanju spomen ploče Hadžiahmetoviću, poznatijem kao Aćif-efendija.

“Pravna služba BNV pravi spisak osoba protiv kojih ćemo podnijeti krivične prijave na osnovu člana o raspirivanju nacionalne, rasne i vjerske mržnje”, zapretio je Džudžević.

Postavljanje spomen ploča znamenitim Bošnjacima i organizovanje izložbi u sandžakim gradovima sastavni dio obilježavanja “Godine bošnjačkog kulturnog nasljeđa” kojom se želi skrenuti pažnja na, kako je rekao, sto godina tokom kojih je traje proces “brisanja sjećanja Bošnjaka”, rekao je on.

Vlada će, poručuje on, morati svakog mjeseca da skida po jednu spomen tablu. BNV je, kaže Džudžević, postavljanjem spomen ploče Hadžiahmetoviću ispunilo svoju historijsku obavezu, a o drugim aspektima tog pitanja, on smatra, treba da razmišljaju Vlada Srbije, gradska uprava Novog Pazara i drugi politički i državni subjekti.

Ova, kao i sve vlade na svijetu, imaju mehanizme sile i mogu da rade šta hoće, rekao je Džudžević. “BNV je postavljanjem table i pravljenjem projekata za obnovu kuće Aćif-efendije završilo svoju misiju”, rekao je on.

Postavljanju spomen ploče u centru Novog Pazara prisustvovao je ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, što je žestoko kritikovao prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Slučaj je, inače, bio i tema Vlade Srbije.

(Tanjug)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.