BNV NE PRIHVATA PRAVNE PRESEDANE NA ŠTETU MANJINA

Okrugli sto povodom predstavljanja nacrta Zakona o izmenama i dopunama zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina održan je u opštini Kučevu.

Predstavnici manjina su u svojim komentarima izrazili nezadovoljstvo sa predloženim tekstom Nacrta zakona zbog činjenice da ovakav prijedlog umanjuje dostignuti nivo prava te da predstavlja korak unazad u ostvarivanju manjinskih prava u Srbiji.

Ahmedin Škrijelj, pravni savjetnik BNV je ocijenio da ovaj prijedlog zakona nije dao odgovor gotovo ni na jedno bitno pitanje kako bi se nacionalna vijeća, kao institucije manjinske samouprave u pravnom smislu razvila i učvrstila, pozvao je Vladu Srbije da u nacrt ugradi prijedloge koje je kao član radne grupe za izradu nacrta zakona predlagao u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Većinu pojedinačnih rješenja u prijedlogu zakona kao i prijedlog zakona u cjelini predstavljaju pravni presedan na štetu nacionalnih manjina i manjinske samouprave u Srbiji.

Također, predložena zakonska rješenja jesu odraz namjere da se pripadnicima nacionalnih manjina građanska i manjinska prava, zajamčena Ustavom ograniče, suspenduju i unize.

Okruglom stolu koji je organizovan uz podršku Misije OSCE-a u Srbiji prisustvovali su predsjednici i predstavnici nacionalnih savjeta, predstavnici lokalne samouprave Kučevo i medija.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.