BNV: Nova vlada mora rješavati probleme u ostvarivanju prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uputio je danas pisma šefu pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji Tanji Miščević, šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji Majklu Devenportu i šefu Misije OEBS u Srbiji Petru Burkhardu u kome ih obavještava o problemima u ostvarivanju prava na obrazovanje pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice na maternjem jeziku, kao i o problemima zaštite i očuvanja kulturne posebnosti Bošnjaka, informisanja na bosanskome jeziku i službene upotrebe bosanskoga jezika i pisma.

U pismima se od Miščevićeve, Burkharda i Devenporta traži da u skladu sa svojim ovlašćenjima i evropskim standardima, a u kontekstu pregovaračkog procesa Srbije koji je počeo 21. januara 2014. godine, utiču na novoformiranu Vladu Republike Srbije, a posebno Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo kulture i informisanja, da se prekine sa praksom zaustavljanja i onemogućavanja ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, pa čak i ukidanjem nekih već stečenih prava.

Tim povodom, Džudžević je zatražio je hitan prijem tokom ove sedmice delegacije Bošnjačkog nacionalnog vijeća kod čelnih ljudi ovih institucija, koje bitno utiču na proces pregovaranja Srbije sa Evropskom unijom.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, izrazio je istovremeno i mišljenje da je zbog efikasnijeg rješavanja svih nagomilanih problema u ostvarivanju prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice, neophodno učešće legitimnih predstavnika Bošnjaka u Vladi Republike Srbije, koja će se formirati ovih dana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *