BNV obilježilo 11. Jul. – Dan sjećanja

U okviru obilježavanja 11. Jula Dana sjećanja na sve bošnjačke civilne žrtve, Bošnjačko nacionalno vijeće priredilo je prigodnu akademiju na kojoj je izučena Fatiha za stradale bošnjake počev od 1912 godine pa do genocida u Srebrenici.

Prisutnima u sali u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća obratila Zakira Smailović predsjednik odbora za službenu upotrebu jezika u BNV rekavši:

“Poštovane dame i gospodo,

Bošnjačko nacionalno vijece je prošle godine ustanavilo 11. Juli. kao Dan sjećanja na sve bosnjačka civilne žrtve od 1912. godine do genocida u Srebrenici, i 1. Jula. 1995.godine, za koji se sudi na prvom Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

Ova akademija posvećena je žrtvama koje su stradale 1912 i 13. godine u pokrštavanju i genicidu nad Bošnjacima u Plavu i Gusinju.
Ovo je sjećanje na nevine bosnjačke žrtve ubijene na kućnom pragu u Stačevićima, u Opštini Tutin, 11.Jula.1922. godine.

Ovo je Dan sjećanja na stotine Bošnjaka ubijenih,10. Novembra 1924. godine u Šahovićima, u opstini Bijelo Polje.

Ovo je naše sjećanje i dova za stotine strijeljanih sandžačkih Bosnjaka na Hadžetu u Novom Pazaru, od 1944 do 1946 godine od strane komunističkih vlasti.

Ovo je naša dove za sve bošnjačlke žrtve bestijalnih ubijana i terora tajne i javne policije Titovog ministra Aleksandra Rankovica, šezdesetih godina prošlog vijeka.

Večeras je prilika da se sjetimo nevinih žrtava režima S1obodana Miloševica, čiji mezare ni danas ne znamo, žrtava otmice u Sjeverinu 22. Oktobra 1922 godine, žrtava Pljevaljske Bukovine, 16 februara 1993. godine, žrtava otmice u Štrpcima u opštini Priboj, 27. Februara 1993. godine.

I konačno večeras ćemo učiniti dove j uputiti naše molitve za najmanje 9 000 nevino  stradalih Bošnjaka u Srebrenici, l l.jula 1995.godine.

Da li je Srebrenica kraj.

Molim uzvišenog Boga da svim bošnjačkim šehidima podari lije dženet, a nas žive uputi na pravi put!

Pozivam vas da učenjem fatihe uvdje večeras i učenjem dova u našim kućama i džamijama prizovemo Božiji blagoslov i nadu da te nevine bošnjačke žltve nijesu bile uzaludne Amin!”  LL ILLAHI TEALLA! EL FATIHA!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.