BNV obilježilo 19 godina od otmice u Štrpcima

Država Srbija će morati da do kraja rasvijetli sve okolnosti vezane za zločin nad Bošnjacima u stanici Štrpci, prije devetnaest godina. Dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji dodatno će je obavezivati na to – izjavio je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, narodni poslanik Esad Džudžević, povodom devetnaestogodišnjice otmice u Štrpcima.

Džudžević je, nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježje otetim u Štrpcima iz opštine Prijepolje, kazao da je rasvjetljavanje ovog zločina i privođenje pravdi i kažnjavanje svih njegovih počinilaca i naredbodavaca, obaveza države prema žrtvama, njihovim porodicama, Bošnjacima i svim građanima.

Visoka delagacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća predvođena predsjednikom Vijeća, narodnim poslanikom Esadom Džudževićem, na dostojanstven način, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, obilježila je 19 godina od ovog monstruoznog zločina.

Povodom godišnjice otmice u Štrpcima, Bošnjačko nacionalno vijeće još jednom je izrazilo oštar protest zbog nerasvjetljavanja zločina i nepronalaženja i nekažnjavanja odgovornih za njegovo planiranje i izvršenje.

Bošnjačko nacionalno vijeće još jednom je pozvalo nadležne organe na rasvjetljavanje svih činjenica vezanih za zločin u Štrpcima, sprovođenje pravičnog sudskog postupka i kažnjavanje svih počinilaca ovog zlodjela.

Bošnjačko nacionalno vijeće zatražilo je od Vlade Republike Srbije podizanje dostojinih spomen-obilježja svim žrtvama otmica u Štrpcima i Sjeverinu, kao i pravičnu materijalnu naknadu njihovim porodicama.

Otmicu 18 Bošnjaka i jednog Hrvata, iz voza broj 671 u željezničkoj stanici Štrpci, izvršila je paravojna formacija “Osvetnici”, pod komandom Milana Lukića, koji je u Haškom tribunalu osuđen za zločine u Višegradu.

Prema optužnici, oni su otete putnike odvezli u selo Prelovo kod Višegrada, gdje su ih u fiskulturnoj sali osnovne škole postrojili, prilikom pretresanja oduzeli novac, nakit i druge vrijedne stvari, a zatim tukli. Poslije toga, putnici iz voza su vezani žicom, ubačeni u kamion i odveženi u pravcu Višegrada gdje su likvidirani u garaži jedne od spaljenih seoskih kuća nedaleko od obale Drine.

Zbog učešća u ovom zločinu, Viši sud u Bijelom Polju je 9. septembra 2002. godine osudio Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud Crne Gore je dvije godine kasnije presudu potvrdio.

Dragoljub Zindović: Kazniti počinioce

Predjednik opštine Prijepolje, Dragoljub Zindović rekao je, u razgovoru sa porodicama žrtava otetih, da, nažalost, nema mnogo pomaka u rasvjetljavanju zločina i kažnjavanju počinilaca, ali da zahtjevi te opštine ostaju isti kao i prethodnih godina – da se pronađu tijela žrtava i kazne počinioci.

“Naše je da polaganjem vijenaca pošaljemo poruku da se to više nikada, nigdje i nikome ne desi. Ne možemo promijeniti, ali možemo poručiti da je to strašan zločin”, poručio je Zindović.
Prijepolje je, podsjetio je on, multietnička sredina u kojoj tradicionalno ljudi žive u dobrim odnosima, a zadatak je lokalne samouprave da te odnose unaprjeđuje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.