BNV osudilo paljenje državne zastave BiH u Novom Sadu

Bošnjačko nacionalno vijeće najoštrije osuđuje paljenje državne zastave Bosne i Hercegovine u Novom Sadu od strane aktivista Srpskog narodnog pokreta “NAŠI” kao znak protesta zbog održavanja serije koncerata bosanske muzičke zvijezde Dina Merlina u Beogradskoj Areni. Paljenje državne zastave Bosne i Hercegovine pored grafita sa likom haškog optuženika Ratka Mladića nikako ne može biti primjeren i civilizovan način protestvovanja zbog održavanja jednog muzičkog koncerta.
Nažalost u Republici Srbiji i dalje sasvim legalno djeluju razne organizacije koje svakim svojim gestom ili konkretnom akcijom pokazuju otvorenu mržnju prema Bošnjacima i Bosni i Hercegovini i solidarišu se sa ratnim zločinima počinjenim nad Bošnjacima, kao i sa zločincima koji su te zločine naređivali i izvršavali a koji danas za svoje nedjela odgovaraju pred međunarodnim sudom pravde u Hagu.
Ovi i njima slični ispadi raznih ekstremističkih grupa nikako ne idu u prilog težnjama Republike Srbije ka evropskim integracijama i uspostavljanju trajnog mira i dobrosusjedskih odnosa sa svim državama i narodima na Balkanu.
Koncert bosanske muzičke zvijezde Dina Merlina ima prevashodno umjetnički značaj i njegovo stavljanje u bilo kakav drugi kontekst nikome ne ide u prilog sem organizacijama koje izazivanjem vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti žele Srbiju i njene građane izolovati od ostatka evrope, čime najveću štetu nanose upravo onima čije interesenavodno zastupaju.
Bošnjačko nacionalno vijeće očekuje da nadležni državni organi u što kraćem roku pronađu počinioce i iste izvedu pred lice pravde.

U Novom Pazaru,                                         šef Glavnog ureda
20.10.2011.godine                              Alma Husić, dipl. pravnik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.