BNV OSUĐUJE DODJELU PRIZNANJA PORICATELJU ZLOČINA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA

Bošnjačko nacionalno vijeće kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji najoštrije se protivi i osuđuje dodjelu najvišeg priznanja opštine Srebrenica Miloradu Dodiku, koji drsko svojim postupcima i djelovanjem negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Dodjela priznanja opštine Srebrenica Miloradu Dodiku, koji i pored presude Međunarodnog suda pravde, negira zločin genocida nad Bošnjacima u Srebrenici predstavlja pokušaj da se ovaj zločin legalizuje i šalje poruku da se na osnovu zločina genocida može izvući korist.

U gradu u kome je izvršen zločin genocida nad Bošnjacima i gdje su Bošnjaci gotovo istrebljeni, izvršioci zločina dodjeljuju priznanje onom čija su vojska i policija odgovorne i proglašene krivom za taj zločin i koji vrijeđa žrtve i veliča i dodjeljuje odlikovanja osuđenim ratnim zločincima.

Nedopustivo je da srpska skupštinska većina u Srebrenici onih koji su učestvovali u zločinima nad Bošnjacima i onih u čije ime je zločin izvršen nagrađuju poricatelje zločina genocida.
Na ovaj način, dodjelom ovog priznanja poricatelju zločina genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, pogažene su rezolucije Evropskog parlamenta i Bošnjačko nacionalno vijeće poziva međunarodnu zajednicu i Visokog predstavnika da ponište ovu odluku koja prijeti da legalizuje etničko čišćenje i nestanak Bošnjaka sa ovih prostora.

Pozivamo Evropsku uniju da u procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana izgrade objektivne i stabilne mehanizme i institucije, kako se više nikada ne bi ponovili zločini nad Bošnjacima i da obaveže Srbiju da rasvijetli sve zločine počinjene nad Bošnjacima Sandžaka i da odgovorne adekvatno kazni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.