BNV podnijelo krivičnu prijavu i najavilo tužbu protiv direktora OŠ “Svetozar Marković” u Brodarevu

Pravna služba Bošnjačkog nacionalnog vijeća podnijela je danas krivičnu prijavu i najavila tužbu protiv direktora osnovne škole “Svetozar Marković”, Brodarevo, u Prijepolju Šefketa Šehovića zbog njegove odluke da ukine nastavu na bosanskome jeziku u jednom odjeljenju prvog razreda u ovoj obrazovno-odgojnoj ustanovi.

Pravna služba BNV podnijela je krivičnu prijavu protiv Šehovića kod Osnovnog javnog tužilaštva u Prijepolju, zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja i krivičnog djela povreda prava upotrebe jezika i pisma. Pravna služba Vijeća će, također, podnijeti tužbu protiv ovog direktora zbog diskriminacije učenika bošnjačke nacionalnosti koji pohađaju prvi razred osnovne škole.

U odjeljenju prvog razreda ove škole, od prvog septembra ove godine, nastavu na bosanskome jeziku pohađalo je 15 učenika, u skladu sa zakonom i voljom roditelja.

Roditelji učenika kojima je oduzeto pravo da pohađaju nastavu na maternjem jeziku, izrazili su protest i tražili hitan prijem kod čelnih ljudi općine Prijepolje.

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća je 2. septembra 2014. godine podijelila torbe, školski pribor i udžbeničke komplete učenicima prvog razreda osnovne škole “Svetozar Marković“, u Brodarevu, općina Prijepolje.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić donijela je 18. augusta 2014. godine mišljenje na pritužbu Vijeća, da je neorganizovanjem nastave na bosanskome jeziku u školskoj 2013/2014. godini, OŠ “Svetozar Marković“ Brodarevo, u Prijepolju, prekršila odredbe Zakona o zabrani diskriminacije.

Povjerenica je preporučila ovoj školi i njenom direktoru, kao odgovornom licu da za školsku 2014/2015. godinu sprovede anketu među učenicima, kako bi se utvrdilo da li postoji potreban broj djece zainteresovanih da pohađaju nastavu na bosanskome jeziku. Također, ova obrazovno-odgojna ustanova treba da preduzme sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti, kako bi se organizovala nastava na bosanskome jeziku, ukoliko rezultati ankete pokažu da postoji potreban broj zainteresovanih učenika za pohađanje nastave na bosanskome jeziku i da ubuduće, u okviru obavljanja poslova iz svoj nadležnosti, ne krši antidiskriminacione propise, stoji u mišljenju Povjerenice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.