BNV: Podrška novopazarskim gimnazijalcima

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević rekao je na konferenciji u Glavnom uredu Vijeća povodom 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava, da je zadovoljan što su Bošnjaci zahvaljujući svojoj organizovasti, svom znanju i kapacitetu, uspjeli da odblokiraju proces ostvarivanja njihovih prava, ali je postavio pitanje zašto učenici bošnjačke nacionalnosti ne mogu da koriste svoje pravo i pohađaju nastavu na maternjem jeziku u sjeničkoj i novopazarskoj Gimnaziji, kao i svim obrazovno-vaspitnim ustanovama u Prijepolju.

Džudžević se na konferenciji osvrnuo na ostvarivanje prava Bošnjaka u Republici Srbiji u područjima službene upotrebe jezika i pisma, obrazovanja, kulture i informisanja na bosanskom jeziku koje Vijeće ostvaruje kao najviše zastupničko tijelo bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji.

Predsjednik Vijeća pozvao je članove Izvršnog odbora, predsjednike resornih Odbora, članova Odbora za obrazovanje, kao i roditelje učenika novopazarske Gimnazije koji su prisustovali konferenciji da daju podršku učenicima novopazarske Gimnazije koji protestuju van učionica i ubijede ih da se vrate u školske klupe i da na taj način nastave protest.

Na kraju press konferencije, predsjednik je pozvao ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislava Jovanovića da do kraja nedjelje posjeti Novi Pazar i Gimnaziju u Novom Pazaru i da učenicima prvog razreda omogući nastavu na svom maternjem bosanskom jeziku u ovoj elitnoj sandžačkoj srednjoj školi, čime bi ona nakon punih 100 godina postala multietnička obrazovno-vaspitna ustanova.

Esko majca podrska

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.