BNV podržalo projekte iz oblasti bošnjačke kulture

Predsjednik BNV, Esad Džudžo, donio je odluku da, na osnovu mišljenja Stručne komisije Vijeća, u skladu sa Pravilnikom Vijeća i trenutnim finansijskim mogućnostima, BNV finansijski podrži pet projekata. U pitanju su sljedeći projekti:

“Gledanje u kaldrmu” je projekat koji će se realizovati u formi dokumentarnog filma, čiji je nosilac programski direktor Akademske inicijative Forum 10 Fahrudin Kladničanin. Ovaj istraživački projekat je od neprocjenjive vrijednosti za Bošnjake u kontekstu očuvanja oralne istorije u Sandžaku.

“Novi Pazar u vaktu i zemanu” je drugo, dopunjeno izdanje monografije čija je autorica dr.Muradija Kahrović Jablaničanin. U ovoj monografiji prikazani su bitni detalji kulture Sandžaka, ilustrovani originalnim fotografijama i zapisima.

“Bajram u Beogradu” naziv je projekta čiji je nosilac Jasna Ramčić. Knjiga je napisana u 16 priča, na 112 strana, u cilju očuvanja kulture i tradicije na prostoru Sandžaka. Pored toga, Vijeće će uputiti preporuku Islamskoj zajednici Srbije, za dodatnim sufinansira ovog projekta.

O historijatu novopazarskih džamija pisao je Senad Gluhavičanin. Knjiga sadrži sve relevantne činjenice koje se tiču džamija u Novom Pazaru, počev od nastanka, osnivanja vakufa, radni vijek imama džamija, do današnjih dana.

Pored navedenog, Vijeće će pomoći srednjoškolcu koji će svoje obrazovanje nastaviti na L&M Stem Akademy of science, technology, engeenering and maths u SAD-u. Vijeće će mu, u to ime,  pokloniti polovan lap top računar, kao i paket izdanja literature Centra za bošnjačke studije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.