BNV podržava odluku o imenovanju Gradskog trga

Povodom Odluke Skupštine grada Novog Pazara da naziv gradskom trgu da po osnivaču grada Isa-begu Ishakoviću, Bošnjačko nacionalno vijeće izdaje sljedeće,

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Bošnjačko nacionalno vijeće daje punu podrsku donijetoj odluci Skupštine grada,  da se Gradski trg nazove  po osnivacu Novog Pazara, Isa-begu Ishakoviču.

Isa-beg Ishaković najznačajnija je ličnost na području Sandžaka iz perioda osmanske uprave i poznat je kao veliki dobrotvor i zadužbinar. Pored Novog Pazara osnovao je Sarajevo, Skoplje i Šabac.

Izgradnjom palisadnog utvrđenja na mjestu današnjeg Gradskog parka, 1456. godine, Isa-beg Ishaković utemeljio je značajan šeher tog vremena, Novi Pazar. Osim tvrđave, on je u njenoj neposrednoj blizini izgradio i hamam, karavan-saraj, džamiju sa mektebom i druge građevine.

Novi Pazar i njegovi građani, a posebno Bošnjaci, treba da budu ponosni što će centralni i najljepši dio grada, Gradski trg, nositi ime po ovom velikanu i utemeljivaču Novog Pazara.

Odllukom o davanju imena trgu, odbornici Skupštine grada pored iskazivanja poštovanja osnivaču grada, poštivanja volje građana i promovisanja pozitivnih historijskih  i kulturnih vrijednosti Novog Pazara,  napravili su pozitivan korak ka uspostavljanju bošnjačkog jedinstva,  upoznavanju, shvatanju i  približavanju nacionalnih i kulturnih vrijednosti među narodima koji žive na ovom prostoru.

Očekujemo da Skupština grada i ostali organi grada Novog Pazara u narednom periodu sprovedu u praksi Odluku o utvrđivanju tradicionalnih naziva jedinica lokalne samouprave, naseljenih mjesta i drugih geografskih naziva na bosanskom jeziku na području grada Novog Pazara.

Sprovođenjem u praksi ove odluke Bošnjačkog nacionalnog vijeća, objavljenoj u “Službenom glasniku Republike Srbije” broj 52/2010, od 05. februara 2010. godine,  mnogim naseljenim mjestima i geografskim pojmovima na području grada Novog Pazara vraćeni bi bili njihovi tradicionalni nazivi na bosanskom jeziku, čime bi se u skladu za zakonskim propisima obezbijedila puna ravnopravnost bosanskog jezika i latičnog pisma u radu državnih organa i institucija kao i ustanova sa javnim ovlašćenjima.

U Novom Pazaru,                                                        Sekretar
02.06.2011.godine                                                     Alma Husić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.