BNV posjetila delegacija Savjetodavnog komiteta Savjeta Evrope

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević primio je danas, 28. maja 2013. godine, u Glavnom uredu Vijeća delegaciju Savjetodavnog komiteta Savjeta Evrope za sprovođenje Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina.

Cilj delegacije Savjetodavnog komiteta je da se kod Bošnjačkog nacionalnog vijeća uvjeri da li država Srbija poštuje prava Bošnjaka u Srbiji i provjera navoda iz petogodišnjeg državnog izvještaja Srbije Savjetu Evrope. Delegaciju Savjetodavnog komiteta činili su: Arzu Aghdasi – Sisan, član Savjetodavnog komiteta iz Azerbejdžana, Anastasia Crickley, član Savjetodavnog komiteta iz Irske i Einar Niemi, član Savjetodavnog komiteta iz Norveške.

Sastanku su prisustvovali i Redžep Škrijelj, šef Resora za visoko obrazovanje na bosanskom jeziku, Mevluda Melajac, šef Resora za službenu upotrebu jezika i pisma, Mustafa Baltić, šef Resora za bošnjačku kulturu, Hasna Ziljkić, šef Resora za informisanje na bosanskom jeziku, Muratka Fetahović, šef Resora za za obrazovanje na bosanskom jeziku i Elijas Rebronja, predsjednik Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku.

Predsjednik Vijeća je sa najbližim saradnicima upoznao delegaciju Savjetodavnog komiteta o položaju i ostvarivanju prava Bošnjaka, i iskazao zadovoljstvo što pri uživanju kolektivnih prava Bošnjaka u Republici Srbiji, a naročito školstva na bosanskom jeziku, Bošnjaci imaju dobar pristup Vlade Republike Srbije. Međutim, izrazio je nezadovoljstvo odnosom pojedinih resornih ministarstava, i skrenuo pažnju da je neophodno da se taj odnos popravi.

Predsjednik Džudžević je na kraju je istakao generalnu ocjenu da ova Vlada Republike Srbije olakšava, a ne otežava ostvarivanje prava Bošnjaka u Republici Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.