BNV povodom zakazanih izbora za 17.04.2011.godine

Na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća odrzanim 6. juna 2010. godine, ni jedna izborna lista nije uspjela da osvoji većinu, a u postizbornom periodu, koji je trajao šest mjeseci nosioci lista nisu uspjeli da se dogovore da zajedno od predstavnika sve tri liste konstituišu novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

U međuvremenu održana su tri sastanka, na inicijativu Bošnjačke liste, u organizaciji ministra za ljudska i manjinska prava gospodina Svetozara Čiplića i šefa misije OEBS-a  gospodina Dimitrosa Kipreosa u Beogradu i Novom Pazaru.

Nakon toga je Bošnjačka lista u direktnim razgovorima sa nosiocima ostale dvije liste gospodinom Nazimom Nokićem i Muamerom Zukorlićem pokušala da postigne dogovor bez posrednika, smatrajući da je u najdubljem interesu bošnjačkog naroda formiranje BNV-a kako bi mogao da se nastavi proces ostvarivanja nacionalnih prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji.

Predsjednik Izvršnog odbora BNV-a gospodin Esad Džudžević je 13. januara 2011.godine poslao otvoreno pismo Premijeru Mirku Cvetkoviću u kojem mu je skrenuo  pažnju na činjenicu da je zaustavljen proces ostvarivanja nacionalnih prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji. U pismu je precizno navedeno u kojim oblastima i koji projekti su prekinuti i čija je realizacija zaustavljena, čime su ozbiljno ugrožena Ustavom i zakonima garantovana prava pripadnicima bošnjačkog naroda. Posle toga, 17. i 18. februara 2011.godine uslijedila su pisma resornim ministrima i to Ivici Dačiću, potpredsjedniku Vlade i ministru unutrašnjih poslova, Žarku Obradoviću, ministru obrazovanja, Nebojši Bradiću, ministru kulture i Milanu Markoviću, ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu, u kojim im je takođe skrenuta pažnja i zahtjev da odblokiraju realizaciju ovih projekata.

Zatim su svi ovi zahtjevi upućeni i u formi poslaničkih pitanja, 28.februara 2011.godine Predsjedniku Vlade i svim resornim ministrima.

Nešto ranije, 04. januara 2010.godine upućen je zahtjev Predsjedniku Vlade gospodinu Mirku Cvetkoviću  da stavi van snage Uredbu o upravnim okruzima koja važi još od vremena Slobodana Miloševića iz 1992.godine, i koja otežava svakodnevni život građana u svim oblastima.

Povodom 18-togodišnjice otmice u Štrpcima od ministarke pravde Snežane Malović zatraženo je i putem pisma i putem poslanićkog pitanja da odgovori na pitanje zašto do sada ništa nije urađeno na rasvetljavanju i procesuiranju odgovornih za ratne zločine počinjene nad bošnjačkim narodom u Sandžaku tokom 90-tih godina.

U situaciji, da se od Vlade Republike Srbije ne dobije pozitivan odgovor na ova pitanja, u tom slučaju Bošnjaci nemaju interes da izlaze na izbore zakazane za 17. april 2011.godine, šta više, gubi se smisao postojanja i samog Bošnjačkog nacionalnog vijeća kao organa manjinske samouprave. Bošnjačko nacionalno vijeće ineče postoji, ono nije ukinuto, ono ima svoj kontinuitet i obavlja sve zakonom i Statutom povjerene poslove i nadlježnosti.

Zato, pozivamo Vladu Republike Srbije da pozove Bošnjake da prijave izborne liste i da učestvuju na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće zakazanih za 17. april 2011.godine i da, i dalje u institucijama sistema nastave da ostvaruju svoja ekonomska, nacionalna, građanska i sva druga prava.

U Novom Pazaru,                                              Sekretar Vijeća
03.03.2011.godine                                               Alma Husić

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.