BNV poziva Bošnjake da učestvuju u Popisu

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva sve Bošnjake u Sandžaku i ostalim dijelovima Republike Srbije da uzmu aktivno učešće i odazovu se u predstojećem popisu stanovništva.

Popis je bilješka za budućnost i predstavlja najvažniji statistički izvor podataka o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima u državi.

Svojim masovnim odzivom na popis stanovništva iz 2002. godine Bošnjaci su obnovili svoj identitet i time otvorili vrata za ostvarivanje svojih nacionalnih prava.
Predstojeći popis stanovništva treba da da odgovor koliko Bošnjaka živi u Republici Srbiji ali i pruža priliku da se popišu i Bošnjaci, državljani Srbije, koji privremeno žive u inostranstvu.
Cjelokupno ostvarivanje nacionalnih prava i položaj Bošnjaka u ovoj državi u mnogome će zavisiti od rezultata predstojećeg popisa odnosno od broja onih koji se u nacionalnom smislu izjasne kao Bošnjaci.
Pored nacionalnog aspekta predstojeći popis predstavlja i bitan preduslov za dalji ekonomski i privredni razvoj Sandžaka.
Svaki bojkot umanjuje mogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonom zajemčenih prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji.
Ovim putem, još jednom, pozivamo sve Bošnjake u Republici Srbiji da masovno uzmu učešće u predstojećem popisu i da se kao na popisu iz 2002. godine u nacionalnom smislu izjasne kao BOŠNJACI, da kao maternji jezik navedu BOSANSKI, a ISLAM kao vjeroispovijest.

 

U Novom Pazaru,                                Vršilac dužnosti predsjednika Vijeća
30.09.2011.godine                                            i narodni poslanik
.                                                                      Esad Džudžević, dipl. sociolog

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.