BNV pozvalo Ministarstvo pravde da raspiše konkurs za sudske tumače za bosanski jezik

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uputio je pismo ministru pravde i državne uprave Nikoli Selakoviću, u kome traži da Ministarstvo pravde raspiše konkurs za sudske tumače za bosanski jezik kako bi se odblokirao veliki broj sudskih predmeta u Sandžaku, zbog zahtjeva građana da koriste pravo na upotrebu maternjeg jezika u sudskom i upravnom postupku. U pismu se kaže:

“Poštovani gospodine Selaković,

Ovim putem Vas pozivam da Ministarstvo pravde i državne uprave raspiše konkurs za sudske tumače za bosanski jezik kako bi se odblokirao veliki broj sudskih predmeta u Sandžaku, zbog zahtjeva građana da koriste pravo na upotrebu maternjeg jezika u sudskom i upravnom postupku.

Potrebno je da Ministarstvo pravde preduzme sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi građanima bošnjačke nacionalnosti omogućilo da u postupcima pred pravosudnim organima i u upravnom postupku pred nadležnim organima upotrebljavaju svoj jezik i pismo, u skladu sa zakonom.

Podsjećam Vas da je Bošnjačko nacionalno vijeće, u više navrata, iniciralo i tražilo kod predsjednika Viših sudova u Prijepolju i Novom Pazaru da iskažu potrebu Ministarstvu pravde jer su im zbog blokade sudskih postupaka, potrebni sudski tumači za bosanski jezik. Bošnjačko nacionalno vijeće je, u skladu sa zakonom, izdalo licence za obavljanje poslova prevodilaca za bosanski jezik. Prevodioci, licencirani od strane Vijeća su prevodili udžbenike iz opće-obrazovnih predmeta koji se koriste u odjeljenjima obrazovno-odgojnim ustanova gdje se nastava izvodi i na bosanskome jeziku, tako da smatramo da su se stekli i kadrovski uslovi za imenovanje sudskih tumača za bosanski jezik.

Pozivam Vas da hitno raspišete konkurs i da, u skladu sa zakonom, izdate adekvatna ovlašćenja već licenciranim prevodiocima za bosanski jezik sa iskustvom koji bi obavljali poslove sudskih tumača za bosanski jezik, kako bismo na taj način, između ostalog, izbjegli sve moguće zloupotrebe ovog elementarnog prava garantovano Ustavom i zakonima Republike Srbije”, kaže se u pismu Džudževića upućeno Selakoviću.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.