BNV proglasilo Tutinsku gimnaziju za najbolju srednju školu u Sandžaku

Odlukom Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Tutinska gimnazija proglašena je za ustanovu od posebnog značaja za obrazovanje pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

U obrazloženju Odluke se kaže da je Tutinska gimnazija jedina srednja škola u Sandžaku koja sprovodi nastavu na bosanskome jeziku, u skladu sa zakonom, voljom roditelja i da je jedna od najboljih obrazovno-odgojnih ustanova u Sandžaku.  U Tutinskoj gimnaziji nastavu na bosanskome jeziku pohađa ukupno 209 učenika, i to 104 učenika u prvom razredu  i 105 učenika u drugom razredu.

Vijeće je, do sada, proglasilo 27 ustanova od posebnog značaja i to: u oblasti kulture 13 ustanova koje su od posebnog značajaza očuvanje, unapređenje i razvoj posebnosti nacionalnog identiteta bošnjačke nacionalne zajednice: Centar za bošnjačke studije (CBS), Zavod za kulturu sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, Muzej “Ras”, Muzej u Prijepoju, Istorijski arhiv “Ras”, Narodna biblioteka “Dositej Obradović”, Narodna biblioteka “Dr. Ejup Mušović”, biblioteka “Muhamed Abdagić”, biblioteka ,,Vuk Karadžić”, Kulturni centar Novi Pazar, Multimedijalni centar Tutin, Ustanova za kulturu, Sjenica, Dom kulture – Prijepolje.

U oblasti obrazovanja Vijeće je proglasilo 12 obrazovno-odgojnih ustanova koje su od posebnog značaja za obrazovanje pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji i za koje je Vijeće istovremeno predložilo i promjenu naziva škole, i to: Osnovna škola “Selakovac” u Novom Pazaru (OŠ “Avdo Međedović“), Osnovna škola “Jošanica” u Novom Pazaru (OŠ “Mehmed Šemsikadić“), Osnovna škola “Rifat Burdžović Tršo” u Tutinu, Osnovna škola “12. Decembar” u Sjenici. (OŠ “Dr. Rasim Muminović“), Osnovna škola “Vuk Karadžić“ u Novom Pazaru (OŠ “Muhamed Hevai Uskufi“), Osnovna škola “Stefan Nemanja“ u Novom Pazaru (OŠ “Kulin ban“), Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Pazaru (OŠ “Ahmed Ali Gurbi“), Osnovna škola “Desanka Maksimović“ u Novom Pazaru (OŠ “Musa Ćazim Ćatić“), Osnovna škola “Aleksa Đilas Bećo“ u Tutinu (OŠ “Ferhad-beg Draga“), Osnovna škola “Aleksa Šantić“ u Tutinu (OŠ “Kadija Gluhavički“), Osnovna škola “Vladimir Perić Valter” u Prijepolju (OŠ “Murat ef Šećeragić“), Osnovna škola “Svetozar Marković“, Brodarevo u Prijepolju (OŠ „Dr Rifar Ramović“).

U oblasti informisanja Vijeće je proglasilo jednu medijsku kuću od posebnog značaja i to JIP Informativni centar – TV Tutin, za koju je pokrenuta zakonska procedura prenošenja osnivačkih prava na BNV..

Vijeće će na posebnoj svečanosti uručiti priznanje direktoru Tutinske gimnazije profesoru Rafetu Mehoviću, kao i Odluke o priznanjima direktorima svih ustanova koje je Vijeće proglasilo da su od posebnog značaja za Bošnjake u Republici Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.