BNV raspisalo Konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja memorijalnog centra “Hadžet”

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević saopštio je na današnjoj press konferenciji u Glavnom uredu da je Bošnjačko nacionalno vijeće raspisalo Konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za izgradnju Memorijalnog centra “Hadžet” u Novom Pazaru.

Džudžević je sa šefom Resora za visoko obrazovanje Redžepom Škrijeljom na koferenciji govorio pored pomenutog konkursa i o nedavno objavljenoj Odluci Bošnjačkog nacionalnog vijeća o utvrđivanju pokretnih i nepokretnih materijalnih bošnjačkih kulturnih dobara i lista nematerijalnog kulturnog nasljeđa od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu zajednicu u Republici Srbiji.

Predsjednik Vijeća naglasio je da je cilj konkursa izrada najkvalitetnijeg idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za izgradnju spomen obilježja nevinim žrtvama poslijeratne represije koji su ubijeni na mjestu “Hadžet” u Novom Pazaru u periodu od 1944. do 1946. godine.

“Idejno rješenje treba da simbolizira stradanje svih civilnih žrtava Bošnjaka od 1912. do 1995.godine, a razmatranje, vrednovanje i izbor najboljih radova obavit će stručna tročlana komisija, imenovana od strane Izvršnog odbora Vijeća i a svi pristigli radovi po raspisanom javnom konkursu bit će javnosti prezentirani 21. januara 2014. godine”, kazao je Džudžević.

Džudžević je rekao da je tražio sastanak sa gradonačelnikom Novog Pazara Mehom Mahmutovićem povodom ovog projekta.

Šef Resora za visoko obrazovanje Redžep Škrijelj rekao da će postavljanjem memorijalnog centra biti simbolički ispravljena nepravda prema velikom broju nevino stradalih ljudi i njihovim porodicama.

“Memorijalni centar ‘Hadžet’ će svedočiti o žrtvama posleratne represije, kao i opominjati buduće generacije o izuzetnoj važnosti čuvanja mira i suživota na našim prostorima”, kazao je Škrijelj.

O Odluci Vijeća o utvrđivanju pokretnih i nepokretnih materijalnih bošnjačkih kulturnih dobara i lista nematerijalnog kulturnog nasljeđa od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu zajednicu u Republici Srbiji, predsjednik Vijeća rekao je da je to plod petogodišnjeg rada tima Bošnjačkog nacionalnog vijeća i da će se o njoj više govoriti na tribini “Čije je ‘naše’ nasljeđe” u petak, 29. novembra u 19 sati.

Konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za izgradnju Memorijalnog centra “Hadžet” u Novom Pazaru 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.