BNV traži hitno povlačenje skandaloznog udžbenika izdavačke kuće “Klett”

Odbor za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća razmatrao je na jutros hitno zakazanoj vanrednoj sjednici Odbora, udžbenik “Historija – za 6. razred osnovne škole”, autora dr.sc. Đorđa Bubalo i Branke Bečanović, Izdavačke kuće “Klett” iz Beograda koji se pojavio u školama bez znanja ovog Odbora,  zbog crteža poslanika Muhameda s.a.v.s., koji se nalazi u ovom udžbeniku i drugih spornih historijskih falcifikata i neistina.

Na sjednici Odbora za obrazovanje, kojom je predsjedavao Ahmedin Đerlek predsjednik Odbora, zatraženo je od izdavačke kuće “Klett”, da hitno povuče iz dalje prodaje ovaj skandalozni udžbenik, a od direktora škola je zatraženo da izbace iz upotrebe i vrate taj udžbenik izdavačkoj kući “Klett”.

Bošnjačko nacionalno vijeće, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima daje pozitivno mišljenje na prijevod postojećeg udžbenika sa srpskog jezika na bosanski.

Odbor za obrazovanje BNV ne stoji iza sadržaja ovog udžbenika već isključivo iza dodataka ovim udžbenicima za grupu nacionalnih predmeta (historija, muzička i likovna kultura) koji izražavaju posebnosti bošnjačke nacionalne zajednice, a koji nisu u upotrebi i još uvijek nisu odobreni od strane Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

Inače recenziju i prijevod ovog skandaloznog udžbenika su radili Redžep Škrijelj i Amir Dautović, tadašnji članovi Odbora za obrazovanje, a urednik spornog udžbenika je bio Elijas Rebronja.

Odbor za obrazovanje će zbog ovog skandaloznog čina podnijeti tužbu protiv odgovornih lica u Izdavačkoj kući “Klett”, a protiv bivših članova odbora za obrazovanje pokrenuti krivični postopak.

Odbor za obrazovanje se ovim putem izvinjava svim roditeljima, učenicima i bošnjačkoj javnosti u Sandžaku čija su vjerska i nacionalno osjećanja duboko povrijeđena zbog ovog sramnog i nedopustivog čina i propusta lica koja više nisu članovi nijednog odbora niti tijela u BNV.

Histroija 6 oznaceno

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *