BNV traži ispekcijski nadzor u svim srednjim školama na teritoriji Grada Novog Pazara

Glavni ured Bošnjačkog nacionalnog vijećac  uputio je danas zahtjev Odjeljenju za društvene djelatnosti Grada Novog Pazara u kome traži, da u sladu sa zakonom, izvrše vanredni ispekcijski nadzor u svim srednjim školama na teritoriji Grada Novog Pazara, kako bi se utvrdile nepravilnosti prilikom upisa učenika u prvi razred srednje škole, koji je sproveden 7 i 8. jula 2014. godine.

Glavni ured Vijeća traži da se u Gimnaziji Novi Pazar, Tehničkoj školi, Medicinskoj školi i Ekonomsko-trgovinskoj školi, Ugostiteljsko-turističkoj školi i Školi za dizajn tekstila i kože  utvrdi da li je od strane upisnih komisija ovih srednjih škola bilo dozvoljeno roditeljima učenika da se prilikom upisa učenika slobodno izjasne na kojem jeziku žele da njihova djeca pohađaju nastavu.

Također, Glavni ured BNV traži da se utvrdi na osnovu kojeg uputstva iz Školske uprave iz Kraljeva ili Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja su direktori srednjih škola u Novom Pazaru naložili članovima upisne komisije da ne primaju propisane prijave za upis učenika u srednju školu sa izjašnjenjem o izboru bosanskog jezika kao jezika nastave, kao i da se ispita i ustanovi na osnovu čega su članovi upisnih komisija roditeljima sugerisali da u srednjim školama učenici jedino mogu učestvovati u izbornoj nastavi iz predmeta maternji jezik sa elementima nacionalne kulture.

Istovremeno, Glavni ured Vijeća uputio je još jedan zahtjev prosvjetnoj inspekciji Novog Pazara, Tutina i Sjenice u kome traži da se inspekcijskim nadzorom u gimnazijama u ove tri općine ispita da li su svjedočanstva o završenom prvom razredu gimnazije izdata na osnovu matične knjige i da li je matična knjiga odjeljenja I1, I5, I6 i I8 napisana na osnovu dnevnika školske evidencije, da li su na kraju školske 2013/2014. godine upisane ocjene u dnevniku rada iz predmeta Bosanski jezik i književnost  i Srpski jezik kao nematernji, da li je uspjeh na kraju školske 2013/2014. godine u odjeljenjima I1, I5, I6 i I8 usvojen na odjeljenskom i nastavničkom vijeću, te da li je saopšten učenicima i roditeljima i da li su izdata svjedočanstva odjeljenjima I1, I5, I6 i I8, na kojem jeziku su izdata i da li je u njima upisan predmet Bosanski jezik i književnost i Srpski jezik kao nematernji.

Podsjećamo da je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević nedavno uputio pisma predsjedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću, predsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, šefu Pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanji Miščević, u kome traži da se obezbijedi nesmetan nastavak obrazovanja Bošnjaka na maternjem jeziku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.