BNV traži od državog vrha Srbije da obezbijedi nesmetan nastavak obrazovanja Bošnjaka na maternjem jeziku

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uputio je u subotu, 5. jula 2014. godine predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću i šefu Pregovaračkog tima Srbije za pristupanje EU Tanji Miščević, pismo u kojem od njih traži nesmetan nastavak ostvarivanja prava na obrazovanje na bosanskom jeziku pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

U pismu se, između ostalog, kaže da je u predškolskim ustanovama i osnovnim i srednjim školama, u gradu Novom Pazaru, i općinama Tutin i Sjenica, školske 2013/2014. godine, za pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice organizovana nastava na bosanskome jeziku, u skladu sa zakonom, međunarodnim standardima, kao i voljom roditelja.

U skladu sa usvojenim planovima i programima, na nivoima osnovnog i srednjeg obrazovanja, nastava je izvođena u I i V razredu osnovne i u I razredu srednjih škola, i nju je, u 35 obrazovno-odgojnih ustanova, pohađalo 4 088 učenika, raspoređenih u 168 odjeljenja.

Evolucioni izvještaj o sprovođenju tog procesa pokazao je da je on u značajnoj mjeri doprinio poboljšanju ostvarenosti prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji, vraćanju povjerenja građana u institucije sistema i uspostavljanju stabilnijih međuetničkih odnosa u Sandzaku.

Bošnjačko nacionalno vijeće, kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji, aktivno je učestvovalo u ovom procesu kao partner Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, međutim, na osnovu posljednjeg radnog sastanka predstavnika BNV sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, kao i nekoliko dopisa potpisanih direktno od strane ministra dr Srđana Verbića, Bošnjačko nacionalno vijeće izrazava veliku zabrinutost za nastavak implementacije započetog procesa obrazovanja implementacije obrazovanja Bošnjaka na maternjem jeziku, o čemu jeupoznao javnost još prije mjesec dana.

Iako je Ministarstvo prosvjete bilo u zakonskoj obavezi  da  za sve učenike koji su pohađali nastavu na bosanskome jeziku obezbijedi i adekvatne javne isprave, na kraju tekuće školske godine za učenike I godine gimnazije nisu obezbijeđena svjedočanstva na bosanskome jeziku, kao propisana školska isprava o završenom razredu, čime se djeci i učenicima bošnjačke nacionalnosti dovodi u pitanje nastavak ostvarivanja prava na obrazovanje na maternjem jeziku.

Također, Bošnjačko nacionalno vijeće izrazilo je, u pismu Vučiću, Nikoliću i Mišlčevićevoj, veliku bojazan za u skladu sa zakonom pravovaljano sprovođenje postupka izjašnjavanja djece i učenika za jezik nastave prilikom upisa u srednje škole za školsku 2014/2015. godinu.

Bošnjačko nacionalno vijeće duboko je zabrinuto konstantnim osporavanjem prava djece i učenika bošnjačke nacionalnosti u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši na obrazovanju na bosanskome jeziku i pored izražene volje roditelja i traži od Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i Vlade Srbije da to pravo obezbijedi u školskoj 2014/2015. godini.

Bošnjačko nacionalno vijeće traži od predsjednika Republike Srbije, Tomislava Nikolića, da, kao garant ustavnosti, obezbjedi pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice nastavak ostvarivanja prava na obrazovanje na bosanskom jeziku, shodno njihovoj slobodno izraženoj volji i opredjeljenju, u skladu sa zakonom.

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je predsjednika Vlade Republike Srbije, Aleksandra Vučića, na ispunjenje Zaključka o prihvatanju Izvještaja sa prijedlogom mjera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku u Republici Srbiji, kojeg je Vlada Srbije usvojila 1. novembra 2013. godine.

Bošnjačko nacionalno vijeće pismom posebno ukazuje šefu Pregovaračkog tima Srbije za pristupanje EU, Tanji Miščević, da niko nema pravo da dovodi u pitanje volju preko deset hiljada građana – roditelja bošnjačke nacionalnosti za ostvarivanje prava na obrazovanje njihove djece na bosanskome jeziku i da ona kao prva ličnost u pregovaračkom procesu Srbije sa EU mora zagovarati slobodu opredjeljenja svakoga kao temeljnu evropsku vrijednost.

Na kraju pisma predsjednika BNV najvišim državnim predstavnicima Srbije se kaže da će Bošnjačko nacionalno vijeće učiniti sve, u okviru svojih nadležnosti, da zaštiti pravo svakog pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji na ostvarivanje Ustavom, zakonima i međunarodnim dokumentima garantovanih prava, i poziva predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Aleksandra Vučića i šeficu Pregovaračkog tima Srbije Tanju Miščević da, u okviru svojih nadležnosti, i oni preduzmu adekvatne korake u tom pravcu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *