BNV TRAŽI PRAVDU ZA ŽRTVE U ŠTRPCIMA

Na današnji dan, 27. februara 2018. godine navršava se 25 godine od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) iz voza na relaciji Beograd-Bar oteli i ubili 20 putnika, među kojima je bilo 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedan strani državljanin afričkog ili arapskog porekla, čiji identitet nije utvrđen.

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava saosjećanje sa žrtvama zločina u Štrpcima, Sjeverinu, Kukurovićima i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku i njihovim porodicama i traži od nadležnih državnih organa hitno otkrivanje i identifikaciju posmrtnih ostataka žrtava. U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća, počast žrtvama zločina u Štrpcima odao Eldin Jejna, vijećnik i položio vijenac.

Žrtve ovog zločina su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Toma Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice.

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine u selu Sjedača na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su na istoj lokaciji 2010. godine, dok se za ostalim tijelima i dalje traga. Apelacioni sud u Beogradu odbacio je 7. oktobra 2017. optužnicu tužilaštva za ratne zločine iz aprila te godine protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog mučenja i ubistava 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. pa je njihovo krivično gonjenje privremeno zaustavljeno.

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je početkom maja 2017. optužnicu za Štrpce, koju je prethodno u više navrata vraćalo tužilaštvu na dopunu istrage ili ispravku. Optužnica je tada podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Djekić zbog sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993.

Kako je ranije saopštilo Tužilaštvo za ratne zločine, oni se terete da su pod komandom Milana Lukića, u sastavu Vojske Republike Srpske, zajedno sa pripadnicima formacije “Osvetnici”, Višegradske brigade i drugim pripadnici VRS-a svirepo postupali, mučili i učestvovali u ubistvima civila nesrpske nacionalnosti.

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava zabrinutost zbog činjenice da sandžački Bošnjaci u Srbiji i dalje osjećaju nesigurnost na ovim prostorima zbog poznatih dešavanja i zločina koji se vrše nad Bošnjacima i traži od nadležnih državnih organa potpuno rasvjetljenje i procesuiranje odgovornih za teška kršenja ljudskih prava i zločine počinjene nad bošnjačkim narodom u Sandžaku, uključujući i zločin počinjen u Štrpcima.
Vijeće osuđuje saučesništvo tadašnjih državnih organa Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije u planiranju, organizovanju i činjenju zločina u Štrpcima, Sjeverinu, Kukurovićima i drugim mjestima u Sandžaku nad civilima bošnjačke, hrvatske i drugih nacionalnosti.

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva Evropsku uniju da u najhitnijem roku stavi na dnevni red pitanje ugrožene bezbjednosti Bošnjaka u Sandžaku i da hitno razmotri pitanje slanja evropskih policijskih i pravosudnih organa u Sandžak, jer Bošnjaci nemaju povjerenja u srpske državne organe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.