BNV traži zaštitu Altun Alem džamije

Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo je danas komunalnoj inspekciji Opštine Novi Pazar zahtjev za hitno uklanjanje građevinskog materijala i šuta iz harema Altun-Alem džamije. U tom zahtjevu između ostalog stoji.

Podsjećamo Vas da je Altun-Alem džamija od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture proglašena za spomenik od posebnog značaja. Pored toga ona u Bošnjačkom narodu predstavlja jedinstven primjer njegove arhitekture, kulture i tradicije. Obzirom da su neka neovlašćena lica bez saglasnosti i nadzora Zavoda za zaštitu spomenika porušila patos i započela iskope unutar same džamije a sav šut i otpadni materijal lagerisali u haremu džamije, nemoguće je bilo kojem posjetiocu, vjerniku ili turisti da džamiji priđe i uoči sve detalje i posebnosti ovog spomenika bošnjačke kulture i tradicije.

Zbog svega gore navedenog tražimo od Vas da hitno uklonite sve materijale koji svojim prisustvom ugrožavaju ambijent Altun-Alem džamije, kao najznačajnijeg spomenika bošnjačke kulture na teritoriji opštine Novi Pazar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.