BNV ugostilo potpredsjednicu Vlade Kori Udovički na prijemu za Dan grada

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je tradicionalni prijem povodom obilježavanja 20. aprila – Dana Grada Novog Pazara.

Domaćin u Glavnom uredu Vijeća bio je predsjednik dr. Sulejman Ugljanin, a prijemu je prisustvovala i potpredsjednica Vlade Republike Srbije i ministrica državne uprave i lokalne samouprave g-đa Kori Udovički.

Predsjednik Ugljanin razgovarao je ranije danas u sjedištu Vijeća, sa ministricom Udovički o radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao i o položaju Bošnjaka i sandžačkih opština.

Dr. Ugljanin i ministrica Udovički razgovarali su i o potrebi da državne institucije ozbiljnije, koordinisano i strateški pristupe problemima u Sandžaku, ali i problemima u vezi sa položajem Bošnjaka.

Na sastanku je istaknuto i da je umjesto dosadašnjeg jednostranog pristupa neophodno da državne insititucije postanu most za rješavanje ovih problema i to u saradnji sa legitimnim predstavnicima Bošnjaka u Srbiji.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća obraćajući se okupljenim građanima je rekao da ovaj dan ima poseban značaj za sve Bošnjake, ali i sve građane koji žive u Novom Pazaru, čija je jedna od najvećih vrijednosti bogatstvo različitosti i dobri komšijski odnosi koji su očuvani i u najtežim trenucima kroz historiju.

“Danas u Novom Pazaru živi najveći broj Bošnjaka i kao takav on je svojevrstan centar bošnjačke zajednice u Srbiji, zato je njegovo uređenje na svim poljima obaveza svakog Bošnjaka, ma gdje on danas živio”, istakao je dr. Ugljanin.

Ministrica Udovički je u svom govoru istakla da njen dolazak u sjedište najvažnije predstavničke institucije bošnjačkog naroda, kod legitimnih predstavnika Bošnjaka predstavlja početak zajedničkog rada na poboljšanju svih aspekata života, a naročito poštovanja ljudskih i manjinskih prava u procesu priključenja Srbije Evropskoj Uniji.

Zaključujući svoje obraćanje ministrica je za petak 24. april 2015. godine najavila održavanje prve sjednice Republičkog savjeta za nacionalne manjine u čijem sastavu su svi predsjednici nacionalnih vijeća, nadlježni ministri, a kojem predsjedava Premijer Vlade Republike Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *